Primul sfânt român din calendarul creștin ortodox, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești, a fost serbat astăzi, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
Pelerini și credincioși din zona Neamțului și a Bacăului s-au rugat astăzi, 10 ianuarie, în Catedrala Arhiepiscopală din Roman, cu ocazia serbării Cuviosului Antipa de la Calapodești, unul dintre ocrotitorii Eparhiei Romanului și Bacăului. Sărbătoarea primului sfânt român din calendarul creștin ortodox a fost încununată de Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, alături de soborul preoților consilieri, inspectori și protopopi ai Centrului eparhial de la Roman. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Macarie a evocat personalitatea Sfântului Antipa, a cărui activitate misionară a ajuns cunoscută și apreciată până în ținuturile nordice ale Rusiei. ”Deși ultima parte a vieții sale a petrecut-o departe de ținuturile natale, Cuviosul Antipa a purtat cu el dorul de țară. Ucenicul său, Pimen, care ne-a lăsat în scris viața sa, ne spune că acest mare sfânt avea permanent în chilia sa trei categorii de obiecte. Cel mai de preț odor era Icoana Maicii Domnului - Dulcea sărutare, apoi cărțile românești de pravilă cu caractere chirilice și o cergă moldovenească. Se ruga neîncetat și făcea sute de metanii zilnic, socotind foarte importantă împlinirea zilnică a pravilei, a programului de rugăciune, și pentru câteva clipe își odihnea trupul pe cerga moldovenească pe care o primise de la mama sa, care, după ce a rămas văduvă, s-a retras în mănăstire, cu numele Elisabeta. Sfântul Antipa, care ne îndeamnă neîncetat la rugăciune, este pildă de păstrare a identității ortodoxe strămoșești, oriunde ne-am afla în lume. Noi l-am rânduit să fie ocrotitor al centrelor de pelerinaje ale Europei de Nord, fiind unul din sfinții români care au ajuns în aceste locuri”, a declarat Preasfințitul Episcop Macarie. Apoi, ierarhul românilor din nordul Europei a oferit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim distincția onorifică ”Crucea Nordului”, pentru slujirea sa rodnică și folositoare Bisericii și societății.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, mulțumind pentru distincția oferită, a prezentat credincioșilor prezenți aspecte din slujirea misionară a ierarhului care reprezintă Biserica Ortodoxă Română în nordul Europei, subliniind dificultățile acestei misiuni pe care Înaltpreasfinția Sa o cunoaște din perioada în care a slujit pentru promovarea valorilor creștine în Occidentul secularizat. ”Ne bucurăm de faptul că Preasfințitul Episcop Macarie, care are responsabilitate misionară pentru românii din nordul Europei, a fost prezent alături de noi. Preasfinția Sa răspunde la nevoile spiritual-misionare ale păstoriților, păstrând tradițiile care structurează identitatea sfintei noastre biserici, a neamului românesc și românității. De când a fost rânduit de Bunul Dumnezeu episcop, Sfântul Sinod i-a încredințat această misiune deosebit de grea și ostenitoare, iar Preasfinția Sa împlinește cu acrivie și demnitate episcopală toate obligațiile care decurg din statutul Bisericii Ortodoxe din diaspora, căutând, totodată, să le propovăduiască nordicilor Evanghelia, așa cum a făcut și Sfântul Cuvios Antipa”, a menționat în cuvântul său, ÎPS Arhiepiscop Ioachim. Apoi, în cadrul solemn și binecuvântat, ierarhul de la Roman a oferit Preasfințitului Macarie distincția Crucea Țării de Jos a Eparhiei Romanului şi Bacăului, ”Ordinul Melchisedec”, Clasa Întâi, precum şi Sfântul Antimis, sfințit în anul 2015, în ziua de pomenire a Sf. Antipa de la Calapodeşti, în data de 10 ianuarie, în urmă cu un an.
Tot în cadrul slujbei din această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Ionuț Alexandru Amărinii, directorul Liceului Teologic "Episcop Melchisedec", care a aranjat în melos psaltic slujba și acatistul cuviosului Antipa, alcătuite de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, iar pe diaconul Vlad Nicolae Samoilă, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Roman și profesor de muzică la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, l-a hirotesit arhidiacon.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale din Roman.