„În Hristos suferința nu dezumanizează, ci transfigurează”

Serile duhovniceşti „Trepte spre Înviere” organizate în perioada Postului Mare de Protoieria Moineşti, Primăria municipiului şi Liceul Teoretic „Spiru Haret” au debutat  duminică 18 martie.

Serile duhovniceşti „Trepte spre Înviere” organizate în perioada Postului Mare de Protoieria Moineşti, Primăria municipiului şi Liceul Teoretic „Spiru Haret” au debutat  duminică 18 martie.

Conferinţa cu titlul „În Iisus Hristos suferința nu dezumanizează, ci transfigurează” a fost susţinută de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în Sala mare a Primăriei Moineşti.

Întâlnirea a fost deschisă de părintele Costel Mareş, protoiereul Protopopiatului Moineşti, care a mulţumit Preasfinţitului Părinte Ioachim Băcăuanul pentru bucuria pe care a făcut-o credincioşilor moineşteni prin venirea în mijlocul lor cu un cuvânt de întărire duhovnicească.

Preasfinţitul Părinte Ioachim a vorbit credincioşilor moineşteni despre sensul creştin al suferinţei, care nu desfigurează pe omul care îşi pune nădejdea în Hristos, ci îl transfigurează, îl modelează după chipul lui Hristos, Care a luat asupra Sa toate suferinţele oamenilor şi le-a răstignit pe Cruce. „Atunci când spunem suferinţă, ne vin în minte acei oameni uscaţi de durere, acoperiţi de răni sau desfiguraţi de răni incurabile. Cu toate acestea, a suferi nu înseamnă a suporta o durere oarecare doar din punct de vedere fizic, ci a suferi înseamnă a împlini o virtute extraordinară care redă conştiinţa transfigurării fiinţei şi nu desfigurării ei”, a spus Preasfinţia Sa.

Ierarhul a arătat, de asemenea, că având conştiinţa prezenţei lui Dumnezeu în noi, aceasta ne amplifică răbdarea care aduce nădejdea mântuirii. Dacă totuşi suferim puţin fără şovăire, Dumnezeu ne face apoi capabili să suportăm mai mult. Adică, viaţa cheamă viaţa, curajul cheamă curajul, răbdarea cheamă răbdare, voinţa cheamă voinţă iar prin acestea se descoperă în noi miracolul smereniei. „Depăşind suferinţa devenim capabili a suporta viaţa întru smerenie. Aceasta înseamnă că lucrurile din exterior pătrund în interiorul nostru având acea stare de metanoia, adică acea răsucire din interior spre înălţime. Acest lucru îl putem gândi şi în alt mod. Viaţa este o imensă metanoia pentru cel ce trăieşte practicând virtuţile. În multe pasaje din Evanghelie, Hristos ne-a arătat că El însuşi ne poartă pe noi împreună cu suferinţele noastre dar să nu ne închipuim prin aceasta că viaţa în sine este o suferinţă. Nu! Deşi, în definitiv, viaţa aşa cum este trăită de oameni pare plină de suferinţă, într-adevăr, la prima vedere suntem, după Hristos, pe pământ pentru a suferi. Paharul pe care Eu îl beau, îl veţi bea şi voi”, le-a spus ucenicilor Săi, dar prin Hristos, acest lucru nu înseamnă că suntem făcuţi pentru a suferi, ci pentru a purta suferinţa. Suntem pe pământ pentru a purta viaţa în noi şi vom purta viaţa în noi în aşa manieră, încât ea să devină o bunăvestire, o evanghelie pentru toţi din vremea aceasta”, a spus PS Ioachim.
 

Suferinţa, mai uşor de suportat pentru creştinul hristofor

Preasfinţia Sa a vorbit credincioşilor şi despre suferinţa în sens negativ sau suferinţa ca insuportabil, arătând că aceasta poate fi de trei tipuri: suferinţa fizică, suferinţa dragostei şi suferinţa existenţială.

Suferinţa este mai uşor de suportat pentru creştinul care are conştiinţa că este hristofor sau purtător de Hristos. Creştinul, atunci când se abate peste el o suferinţă sau o durere, încearcă să introducă acea durere în interiorul lui unde ştie că este Hristos, Care a suferit la rândul Lui. În felul acesta, suferinţa transfigurează fiinţa în loc să o desfigureze.

La finalul prelegerii, Preasfinţitul Ioachim i-a încurajat pe credincioşii care se confruntă în viaţa lor cu suferinţa: „Indiferent, ce este suferinţa, viaţa are sens plenar şi ea va descoperi alte sensuri pentru care merită să suportăm toate durerile. Este raţiunea pentru care Hristos a venit în mijlocul istoriei şi prin El putem să reîncepem viaţa. În momentul când începem să viem trebuie să ştim că avem destulă putere în noi pentru că nu mai suntem noi cei care trăim, ci Hristos trăieşte în noi.”

Cea de-a doua parte a întâlnirii a fost rezervată întrebărilor pe care credincioşii le-au putut adresa Preasfinţitului Ioachim. Această a doua sesiune a fost precedată de un concert oferit de Corul „Theotokos” al Protopopiatului Moineşti şi de Corul „Resurectio” al Liceului „Spiru Haret” din municipiu. Sub bagheta dirijorală a părintelui Ştefan Pârjol şi a prof. Gabriela Biea, cele două coruri au oferit credincioşilor un buchet de cântări specifice Postului Mare şi perioadei pascale.
 

Lansarea cărţii „Trepte spre Înviere”

În cadrul conferinţei a fost avut loc şi lansarea cărţii „Trepte spre Înviere”, realizată sub coordonarea părintelui protopop Costel Mareş. Volumul reuneşte cele trei conferinţe susţinute în Postul Mare al anului trecut.

„Coordonatorul serilor duhovniceşti din municipiul petroliştilor, părintele protopop Costel Mareş, a avut frumoasa idee de a aduna într-un volum lucrările susţinute în sala de şedinţe a Primăriei Moineşti. Volumul recompune etapele unui dialog duhovnicesc deschis, ce a avut un ecou transfigurator în minţile şi inimile ascultătorilor prezenţi, amplificându-se şi transformându-se în iubire, milostenie, fapte bune şi dăruire. Ideea de a transpune aceste dialoguri într-o carte pare a fi extraordinar de bună, pentru faptul că ar putea continua lucrarea unor cuvinte ziditoare în inimile cititorilor, de data aceasta”, spune PS Ioachim Băcăuanul, în prefaţa cărţii.

Fondurile obţinute din difuzarea cărţii vor fi folosite la continuarea lucrărilor de construcţie a viitorului Centru administrativ şi social-filantropic al Protopopiatului Moineşti.