Expoziție Foto-documentară dedicată marelui ierarh Melchisedec Ștefănescu vernisată la Bacău

Marți, 29 aprilie, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a vernisat o expoziție foto-documentară intitulată „De la Cuvânt la Înfăptuire. Episcopul Melchisedec Ștefănescu”.

Evenimentul a avut loc în sala Teatrului Municipal Bacovia și a surprins cele mai importante evenimente din viața și activitatea marelui ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cele 15 panouri care alcătuiesc expoziția foto-documentară prezintă implicarea Episcopului Melchisedec Ștefănescu în procesul anevoios al Unirii Principatelor Române și în Războiul de Independență, activitatea sa de mare cărturar, pedagog, diplomat și membru al Academiei Române, rolul său ca ierarh în cadrul Eparhiei Dunării de Jos și în cadrul Episcopiei Romanului, contribuția sa la realizarea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, precum și moștenirea religioasă, istorică și culturală pe care a lăsat-o credincioșilor de astăzi. 

Organizatorul expoziției a fost doamna dr. muzeograf, Elena Brîndușa Popovici, care a evocat momente importante din viața marelui ierarh și importanța obiectelor de patrimoniu și a documentelor de arhivă care au aparținut Episcopului Melchisedec Ștefănescu, astăzi păstrate tainic în Muzeul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. 

Delegat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a fost părintele arhimandrit Nicolae Dănilă, Exarh al mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a subliniat activitatea jertfelnică a ierarhului Melchisedec Ștefănescu în slujba Bisericii Ortodoxe Române, urcușul său duhovnicesc, sprijinul său necondiționat în ceea ce privește educația teologică și formarea preoților, precum și moștenirea spirituală lăsată eparhiei noastre.

Părintele protopop Eugen Ciuche, din cadrul Protopopiatului Bacău, a subliniat rolul episcopului Melchisedec ca părinte al Unirii Principatelor Române și al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. În acest sens, părintele protoiereu a evocat activitatea episcopului Melchisedec în Divanul Ad-Hoc, a menționat importanța predicilor scrise de către marele ierarh pentru realizarea marelui vis al unirii Moldovei cu Țara Românească. De asemenea, părintele protopop a prezentat contextul istoric și bisericesc al secolului al XIX-lea, precum și contribuția celui care a fost denumit „părintele Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române”, eveniment realizat în data de 25 aprilie 1885.

Din partea Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, domnul dr. Marius Alexandru Istina și domnul dr. Anton Coșa au evocat rolul Episcopului Melchisedec ca istoric și Membru al Academiei Române, dar și decorațiile conferite acestuia, drept recunoaștere pentru fructuoasa activitate în slujba Patriei și a Bisericii.

La finalul evenimentului, Corala „Episcop Mechisedec” a preoților din cadrul Protopopiatului Bacău a susținut un recital de melodii dedicate perioadei Pascale.

Evenimentul s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

 

Constantin Răzvan Popovici