La Centrul Eparhial din Roman, în data de 11 decembrie a.c. a avut loc susținerea a șase lucrări pentru obținerea gradului I în preoție. Comisia a avut ca președinte pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la dezbatere fiind prezent Preacuviosul părinte Pimen Costea, vicar eparhial și părintele Alexandru Zamfir, consilier administrativ în cadrul Administrației Eparhiale.
Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod referitoare la „Metodologia pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie de către personalul clerical”, precum și a îndeplinirii condițiilor prevăzute de aceasta în vederea obținerii Gradului I în preoție, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Centrul eparhial din Roman a avut loc în data de 11 decembrie, examenul de susținere a Gradului I în preoție.
La acest examen au participat într-o primă etapă următorii candidaţi: PC Preot Justinian Alupei, Parohia „Pogorârea Sf, Duh” Oneşti, Protopopiatul Oneşti, PC Preot Racoviţă Marin, Parohia Cucova, Protopopiatul Sascut și pr. Mihail Mancă, parohia Căbești, Protopopiatul Sascut.
Comisia a fost prezidată de IPS Părinte Arhiepiscop IOACHIM și a avut ca membrii pe pr. prof. univ. dr. Cristinel Teşu - Facultatea de Teologie Ortodoxă Iaşi, pe Pr. prof. univ. dr. Viorel Sava - Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi și pe Pr. Consilier eparhial Alexandru Zamfir.
Primul candidat a fost părintele Justinian Alupei, care a prezentat lucrarea cu titlul: Rolul Sfintei Liturghii în viața Duhovnicească a preotului și a credincioșilor, lucrare întocmită sub îndrumarea Pr. prof.univ. dr. Sava Viorel.
Al doilea candidat, părintele Marin Racoviță, parohia Cucova, Protopopiatul Sascut, a susținut lucrarea cu titlul „Uniformitatea liturgică: aspecte tipiconale, canonice și pastorale”, lucrare întocmită sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Viorel Sava.
Al treilea candidat a fost pr. Mihail Mancă, parohia Căbești, Protopopiatul Sascut, care a susținut lucrarea "Rolul duhovnicului în viața creștinului" realizată sub îndrumarea Pr. prof.univ. dr. Ioan Cristinel Teșu
A urmat cea de-a doua comisie, care a fost prezidată de I.P.S. Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. Examinatori au fost: Pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru — Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, Pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan — Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi — coordonatorul lucrării și Preacuviosul părinte Arhim. Pimen Costea, Vicar administrativ.
La acest examen de grad au participat următorii candidaţi: PC Preot Gheorghe Turcu, Capela „Sf. Pantelimon", Spitalul de urgenţă Moineşti, jud. Bacău, Protopopiatul Moineşti, PC Preot Iulian Popa, Parohia Podiş, Protopopiatul Bacău, PC Preot Gheorghe Popovici, Parohia Gherăieşti, Protopopiatul Bacău.
Părintele Gheorghe Turcu şi-a susţinut lucrarea cu titlul: Lucrarea social-filantropică în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului după 1990, Capela misionară din incinta Spitalului Municipal de Urgență, Moinești, lucrare întocmită sub îndrumarea Pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan.
Părintele Iulian Popa, cel de-al doilea candidat, a susţinut lucrarea cu titlul: Înnoirea preotului prin Taina Spovedaniei în fața lui Hristos și duhovnicia sa în scaunul de spovedanie, lucrare întocmită sub îndrumarea Pr. conf. univ. dr. Adrian-Lucian Dinu.
Cel de-al treilea candidat, Părintele Gheorghe Popovici a prezentat lucrarea cu titlul: Metode ale pastorației în contextul prozelitismului sectar, lucrare întocmită sub îndrumarea Pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru.
La finalul evaluării din ambele comisii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, cel care a binecuvântat și prezidat lucrările acestui examen de grad, a subliniat faptul că acest moment trebuie privit ca o sărbătoare personală a fiecăruia dintre candidați.
De asemenea, Ierarhul a precizat faptul că examenul de obținere a Gradului I în preoție este unul de maturitate, de sinteză a cunoștințelor teologice și practice asimilate în misiunea pastorală a oricărui preot candidat.
La rândul său, părintele prof. dr. univ. Ioan Vicovan și-a exprimat bucuria de a se întâlni cu IPS Părinte Ioachim, pe care l-a catalogat ca fiind un ierarh dinamic ancorat în realitățile contemporane, sociale și religioase ale timpului.
Preoții examinați, pe rând, în vederea obținerii Gradului I în preoție, au răspuns întrebărilor venite din partea Ierarhului și a membrilor comisiei, fiind felicitați pentru munca depusă și pentru frumoasele rezultatele obținute în anii de pastorație petrecuți în parohiile încredințate spre păstorire.
(Pr. Daniel Marari)