Etapa națională a Olimpiadei interdisciplinare ”Cultură și spiritualitate românească”

În perioada 11 – 14 mai 2022, la Suceava a avut loc etapa națională a Olimpiadei interdisciplinare ,,Cultură și spiritualitate românească” pentru clasele V – VIII, competiție la care au fost înscrise 40 de loturi de tineri olimpici, din tot atâtea județe, dar și lotul extins al Municipiului București, fiind însumați peste 18o de elevi participanți.

    Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, sub coordonarea inspectorilor școlari pr. Adrian Alexandrescu și Vasilica Roxana Soțu, județul Bacău a fost reprezentat de către tinerii elevi: Adam Teodora, clasa a V-a, de la Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Bacău, Lupiș Diana Elena, clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Bacău, Mâță Gheorghe Nicolae, clasa a VII-a, de la Școala Gimnazială „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” Onești, Airinei Beatrice Elena, clasa a VIII-a, de la de la Școala Gimnazială Nr. 10 Bacău, dimpreună cu profesorul însoțitor de lot: Lupiș Florina Olimpia,  de la Școala Gimnazială Nr. 1 Faraoani.

 

   Deschiderea festivă a avut loc miercuri, 11 mai 2022, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, în prezența oficialităților din cadrul Ministerului Educației Naționale, a Patriarhiei Române, a Inspectoratului Școlar Județean Suceava și a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, dintre care îi amintim pe conf. univ. dr. Vasile Timiș, Inspector general în cadrul Ministerului Educației, pr. George Jambore, Inspector patriarhal, dl. Florian Luxandru, ministru secretar de stat în Ministerul Educației și dl. Romeo Moșoiu, consilier al Ministrului Educației. 

 

 Surpriza participării acestui an a fost aceea că în urma susținerii celor două probe de concurs, prin rezultatele obținute, toți tinerii elevi ai lotului băcăuan au reușit să câștige premii și mențiuni. Dar și alese simțăminte:

„Începutul călătoriei noastre spre tărâmul Marelui Voievod Ștefan al Moldovei, a început în ziua de 15 aprilie când toți copiii calificați la Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească și la Disciplina Religie, la faza națională, ne-am adunat la Catedrala Arhiepiscopală din Roman pentru a primi binecuvântarea Înaltpreasfintului  Părinte Arhiepiscop Ioachim. Această binecuvântare ne-a adus pace în suflet, lumină și înțelepciune în mințile noastre, pentru a putea dărui tot ceea ce avem mai bun la Olimpiada de Cultură și Spiritualitate Românească. Astfel, pe data de 11 mai, am pornit împreună cu doamna profesor Florina Lupiș și cu ceilalți olimpici ai Bacăului. Chiar din prima zi ne-am cunoscut și am legat o strânsă prietenie atât cu reprezentanții Bacăului, dar și cu elevi din alte județe. Pe data de 12 mai am avut proba scrisă, cea pentru care ne pregătisem foarte bine, și chiar dacă am avut emoții am reușit să dăm tot ce am avut mai bun. În partea a doua a zilei am călătorit către Cetatea Sucevei, amprenta vie asupra orașului lăsată de Sfântul Ștefan cel Mare, și Muzeul Satului care ne-au impresionat profund prin frumusețea autentică atât a satului românesc cât și cea a marii cetăți. Vineri am susținut proba orală pe care am reușit să o trecem cu bine prin calm și curaj, fiind o amintire frumoasă a susținerii colegilor noștri care erau foarte stresați, iar mai apoi am văzut expozițiile Muzeului de Istorie din Suceava, care m-a încântat și fascinat. În cursul zilei de sâmbătă am petrecut timp cu noii noștri prieteni, promițându-ne Între noi că vom menține legătura. În concluzie consider că a fost o experiență nemaiîntâlnită de mine până acum, deoarece am creat noi prietenii, am avut ocazia de a vizita lucruri mirifice ce ne leagă de trecutul nostru. Organizatorii ne-au pus la dispoziție toate lucrurile de care am avut nevoie pentru a ne simți foarte bine.

Le multumesc profesorilor indrumatori de la scoala mea si parintelui inspector pentru indrumare, increderea acordată si sustinerea mea in tot acest demers. Îmi doresc din toată inima să ajung și anul viitor la această minunată olimpiadă, care mi-a oferit atât titlul de olimpic, dar mai important, mi-a dăruit prieteni noi și multă experiență in modul de a învăța si ma raporta la Dumnezeu si la semenii mei,  prin comuniune si dragoste față de creatia divină.”

(Gheorghe Nicolae Mâță,  Scoala Gimnazială "Sf. Voievod Ștefan cel Mare" Onești)

     

 „Tot ceea ce am realizat de-alungul acestei competiții nu a insemnat doar premii și urări. A însemnat clipe de neuitat alături de alți elevi din această țară. A însemnat bucurie, suspans, dar nicidecum dezamăgire, căci tristețea nu a avut loc în inima mea avându-i pe cei dragi alături. Am dat pagina cărtii mele scriind lecții de viață, amintiri și bucurie, căci această experiență m-a pregătit pentru lunga mea călătorie în lumea aceasta mică, dar care conține suflete mari, încărcate cu lumină dată de Dumnezeu.

    Atunci când mi-am întâlnit colegii pentru prima oară la Roman, participând la slujbă, nu am realizat prin câte voi trece din acel moment. Cu ajutorul Domnului, am reușit să parcurg această minunată provocare cu succes, obținând un premiu de care sunt mândră. Acum înțeleg cum se simt toți cei care trec prin diferite examene, la școală, dar, ințeleg și cum Dumnezeu îi ghidează pe toti spre ceea ce le este de folos.

   (Adam Teodora, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun” Bacău)

 

„Marile experiențe ale vieții sunt un dar si ele pot fi trăite rodnic doar de cei care sunt deschiși să primească în lumină Cuvântul Lui Dumnezeu. Cu bucurie în suflet evoc acum experiența trăită in grădina pământului românesc, Bucovina, colțul de rai iubit de Dumnezeu. Am descoperit la Suceava imaginea credinței, înfruptându-mă din măreția și strălucirea locurilor sfinte. Participarea la faza națională a Olimpiadei de Cultură și Spiritualitate Românească a reprezentat pentru mine regăsirea sufletului în credință. Dumnezeu a pus în creația Sa iubirea, iar noi, participanții acestei olimpiade, am ales să o împărțim între noi, să ne descoperim și să legăm trainice prietenii. La final ,,bucuria " a fost cuvântul care m-a descris... bucuria de a-L avea aproape pe Dumnezeu, de a mă afla  în locuri pline de farmec, de a cunoaște copii cu aceleași principii de viață ca si ale mele, de a descoperi învățăturile credinței îmbinate cu literatura sacră. Vreau sa-i mulțumesc doamnei prof. Leonte Irina pentru ca fiecare ora de religie a fost pentru mine o confesiune divină in care am învățat că ochii minții deslușesc taina vieții, însă doar ochii inimii pot descoperi prezența lui Dumnezeu. Calde mulțumiri si doamnei profesoare de limba romana, Chelaru Lia pentru ca m-a ghidat să-mi scriu visurile cu un stilou înmuiat in călimara credinței și să citesc dincolo de scris. Felicitări organizatorilor și mii de mulțumiri pentru ospitalitate.”

(Airinei Beatrice-Elena, Școala Gimnazială Nr.10, Bacău)

 

,,Fiecare experiență trăită te îmbogățește, te maturizează. Atunci când participi la olimpiada Cultură și spiritualitate românească, înțelegi mai bine conexiunea dintre om și Dumnezeu, înțelegi că fiecare culoare, fiecare formă, fiecare cifră conține un simbol, are un rost anume lăsat de Creator pentru noi. Încă de la Roman, când am primit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de ceilalți participanți la etapa națională, am simțit că delicata floare a credinței urma să înflorească mai mult și mai frumos ca niciodată în sufletul meu. După această olimpiadă, mă simt diferită, schimbată, privesc lucrurile cu mai multă profunzime și înțeleg mai bine „Frumusețea sacră lumii”. Mi-am făcut prieteni noi, am învățat să trec peste emoții, am întâlnit profesori-evaluatori care m-au încurajat să nu îmi fie frică, să continui, să mă depășesc. Mi-am descoperit noul motto în viață: „Calm și curaj!”, valorile necesare pentru a trece cu bine peste proba orală a olimpiadei, dar și peste probele vieții. Le mulțumesc doamnelor profesoare care m-au pregătit și m-au îndrumat, care mi-au deschis cartea cunoașterii culturii și spiritualității poporului român”

(Lupiș Diana Elena, clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Bacău)