Etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea Jertfelnică a dreptei credințe – Moștenirea unui secol de patriarhat pentru copii și tineri”

Luni, 28 aprilie, s-a desfășurat evaluarea proiectelor înscrise în cadrul Concursului Național Catehetic, ajuns la cea de-a XVII-a ediție. Tema concursului din acest an – „Mărturisirea Jertfelnică a dreptei credințe – Moștenirea unui secol de patriarhat pentru copii și tineri” – reflectă tematica Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. Evenimentul a avut loc în Sala „Episcop Melchisedec Ștefănescu” din incinta Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, într-un cadru care a subliniat importanța și solemnitatea acestui demers educațional și duhovnicesc.

Organizat la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și cu binecuvântarea Sfântului Sinod, concursul urmărește cultivarea unei legături vii și active între tineri și viața parohială, printr-o implicare concretă în activități educațional-duhovnicești. Sub îndrumarea preoților parohi și a profesorilor de religie, copiii și tinerii au desfășurat activități catehetice, creative și misionare, redescoperind frumusețea credinței și a jertfelniciei înaintașilor.

Peste 100 de parohii din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului s-au angajat cu dăruire în această lucrare, oferindu-le tinerilor ocazia de a înțelege mai profund puterea mărturisirii și valoarea moștenirii duhovnicești lăsate de Biserica noastră de-a lungul unui secol de patriarhat.

În etapa finală a fazei eparhiale au fost selectate cele mai reprezentative 15 proiecte, desemnate câștigătoare în cadrul celor 5 protopopiate ale eparhiei.

Evaluarea proiectelor a fost realizată de o comisie formată din: părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial; părintele prof. dr. Adrian Alexandrescu, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Bacău; doamna prof. dr. Mihaela Băltoi, cadru didactic al Colegiului Național „Roman Vodă” din Roman; și părintele Vlad Țuțurlan, inspector eparhial.

Clasamentul final al etapei eparhiale este următorul:

  • Locul I: Parohia Precista, Protopopiatul Bacău;
  • Locul II: Parohia Orbeni II, Protopopiatul Sascut;
  • Locul III: Parohia Dofteana, Protopopiatul Onești, și Parohia Cotumba, Protopopiatul Moinești (la egalitate).

Proiectele câștigătoare vor fi premiate în data de 10 mai, în cadrul unui eveniment festiv dedicat recunoașterii implicării tinerilor în viața Bisericii.

 

Răzvan Popovici