Cea de-a XXII-a ediție a manifestării cultural-religioase cunoscute sub denumirea de Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a debutat la Roman în ziua de duminică, 15 mai 2022, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la nașterea „celui mai învățat episcop al românilor” în veșnicia lui Dumnezeu.
De 22 de ani, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, preoții din întreaga Arhiepiscopie a Romanului și Bacăului și, prin ei, credincioșii din parohiile încredințate, participă la un eveniment care a devenit tradiție în eparhie și care este cel mai evident exemplu că Episcopul Melchisedec se bucură de cinstire și recunoștință pentru ceea ce a împlinit la Roman, în calitate de Episcop, timp de 13 ani.
Manifestările cultural-religioase dedicate Zilelor „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, din ziua de duminică, 15 mai 2022 au început cu săvârșirea Vecerniei sub protia Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, de către soborul preoților din administrația eparhială, în prezența preoților din Protopopiatul Roman, a credincioșilor și a elevilor de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman.
Cea de-a doua parte a evenimentului din această zi a avut o dimensiune culturală. Pentru ediția de anul acesta, la împlinirea a 130 de ani de la nașterea în ceruri a lui Melchisedec, Centrul eparhial a editat lucrarea „Un ierarh pentru eternitate. Chemarea muntelui”, al cărei autor este dl. prof. C-tin Adamovici, cunoscut om de cultură romașcan, cu profundă și autentică trăire creștină, autor a șapte volume lăsate moștenire urbei mușatine, între care amintim Preajma monastirilor, Creație și destin sau Ceasul alegerii.
Despre volumul „Un ierarh pentru eternitate” a vorbit părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, care a surprins în cuvântul său secvențe din perioada copilăriei și adolescenței tânărului Mihail Ștefănescu, atmosfera familială preoțească în care s-a născut, anii petrecuți în Seminaria Veniamină din Iași, setea sa de cunoaștere, firea meditativă și chemarea rugăciunii.
Apoi, dna profesor Ana Bobu, cadru didactic pensionar, care s-a implicat în promovarea la nivel școlar local, județean și național a personalității Episcopului Melchisedec și care a coordonat timp de 20 de ani activitatea didactică dedicată cunoașterii lui Melchisedec, dirijând două activități distincte: Concursul școlar „Melchisedec Ștefănescu-ierarh cărturar” și Simpozionul „Melchisedec Ștefănescu-ierarh cărturar”, a prezentat retrospectiva acestei activități educaționale. Ajunsă la acestă etapă, munca de 20 de ani a prins contur fiind adunată în șapte volume așezate în casetă, pe care dna profesor le-a oferit Centrului eparhial Roman.
În semn de recunoștință și apreciere pentru efortul susținut de promovare a personalității Ierarhului comemorat în această zi, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit atât doamnei profesor Ana Bobu, cât și domnului profesor Constantin Adamovici ordinul Melchisedec Ștefănescu clasa a III-a, pentru mireni.
Manifestarea din această zi a continuat cu premierea de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a grupelor catehetice câștigătoare ale etapei pe protopopiat a Concursului Național Catehetic: „Rugăciunea în viața mea”, prezente în Catedrala arhiepiscopală prin reprezentanți. Concursul de anul acesta, intitulat Rugăciunea în viața mea, a implicat participarea a 1500 de copii, 71 de profesori și 71 de preoți din cele 5 protopopiate ale Eparhiei, iar în urma deliberării membrilor comisiei de evaluare, la etapa eparhiala a concursului patriarhal au fost desemnați următorii câștigători:
Premiul I: Parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” - Bacău, Protopopiatul Bacău;
Premiul II: Parohia Fundoaia, Protopopiatul Sascut;
Premiul III: Parohia Pietrosu Zemeș, Protopopiatul Moinești;
Mențiune: Parohia Larga, Protopopiatul Onești;
Mențiune: Parohia Vad Iucșa, Protopopiatul Roman.
Parohia deținătoare a locului I va reprezenta Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la etapa patriarhală ce va fi desfășurată la București, în data de 21 mai, cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale.
La finalul activității, a fost premiat concursul Melchisedec Ștefănescu-om al rugăciunii desfășurat la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman și coordonat de părintele profesor Bogdan Ciobanu. Cu acest prilej, elevilor seminariști participanți le-au fost oferite premii și diplome de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.