Elevii seminariști romașcani, oaspeții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității Alexandru Ioan Cuza Iași

Joi 14 aprilie 2022, în cadrul unei excursii tematice organizate în cadrul Proiectului pentru Învățământul Secundar (ROSE), elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman au vizitat mai multe obiective culturale și spirituale din municipiul Iași, ziua culminând cu vizitarea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.

Evenimentul a constituit una din activitățile cuprinse în vederea facilitării tranziției din învățământul secundar în cel terțiar, elevii înscriși în grupul țintă fiind beneficiarii unui program de activități remediale în vederea obținerii de bune rezultate la Examenul Național de Bacalaureat. 
După vizitarea unor muzee din Palatul Culturii, elevii seminariști s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, după care au fost oaspeți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. În cadrul acestei instituții și-au realizat studiile superioare majoritatea absolvenților seminarului romașcan. Grupul a fost întâmpinat de părintele prodecan Prof. Univ. Dr. Ioan Cristinel Teșu, de părintele Lect. Univ. Dr. Paul Cezar Hârlăoanu și de părintele consilier eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului Ilarion Mâță, cadru didactic asociat al facultății.
După ce părintele prodecan a întâmpinat elevii romașcani în Paraclisul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și Sf. Grigorie Teologul, a prezentat în câteva cuvinte instituția de învățământ superior teologic, posesoare a statutului de cea dintâi facultate de teologie ortodoxă din țară (7 noiembrie 1860), precum și oferta educațională pentru admiterea în învățământul superior 2022. Totodată, părintele profesor Ioan Cristinel Teșu a precizat că elevii seminariști romașcani vor găsi o facultate pentru suflet, în care se vor putea îmbunătăți duhovnicește, din moment ce la această întâlnire tinerii oaspeți vin aureolați de un veritabil mandat duhovnicesc livrat de Episcopul Melchisedec Ștefănescu, al cărui nume îl poartă liceul teologic romașcan. Părintele lector Cezar Paul Hârlăoanu a prezentat aula teologică ieșeană prin prisma familiarității pe care studenții o pot găsi în acest loc, în care pot aspira la treptele cele mai înalte ale instruirii, la nivel masteral sau doctoral. Părintele consilier Ilarion Mâță a prezentat exemple de succes privind inserția absolvenților facultății ieșene în domeniul asistenței sociale, alumni ai seminarului romașcan. 
Elevii au vizitat, în încheierea vizitei, Biblioteca Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”.   
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru