Elevi și cadre didactive, în vizită la Casa Vlădicăi

În data de 27 martie, un grup de elevi de la Școala Gimnazială Comuna Stănița, însoțit de cadre didactice, a vizitat muzeul etnografic Casa Vlădicăi, în cadrul programului educațional Școala altfel.

Marți, 27 martie 2018, muzeul etnografic Casa Vlădicăi din comuna Stănița, județul Neamț, a fost gazda unei activități desfășurate aici de un grup de elevi de la Școala Gimnazială din localitate, în cadrul programului Școala altfel, desfășurat în perioada 26-30 martie în numeroase unități școlare nemțene. Însoțiți de cadrele didactice, elevii au putut vizita încăperile de la interiorul muzeului familiarizându-se cu obiceiurile și îndeletnicirile străbunilor lor și admirând numeroase obiecte de uz casnic și gospodăresc expuse, colecții de fotografii, obiecte de cult, cărți, icoane, veșminte care au aparținut familiei care a ctitorit acest edificiu, precum și unor personalități ecleziastice originare din zona Stăniței.

Animați de curiozitatea de a descoperi denumirile exponatelor și rolul pe care acestea îl aveau în vechile gospodării rurale, copiii au adresat întrebări și au admirat forma și vechimea acestora. Totodată, elevii au evadat în timp pentru câteva zeci de minute folosindu-se de exponate așa cum odinioară s-au îndeletnicit și strămoșii lor din această zonă.

La final, elevii și cadrele didactice însoțitoare, prof. Pintili Gabriela, înv. Todireanu Denisia și prof. Barbacaru Marius, au scris impresii în Cartea de onoare, precizând faptul că vor reveni și cu alte ocazii pentru a înțelege meșteșugurile pe care bunicii și străbunicii lor le foloseau în viața de zi cu zi.

 

* Casa Vlădicăi reprezintă forma restaurată și reamenajată a casei țărănești originare care a aparținut părinților trupești ai Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, după numele lor: Nicolae și Anica Giosanu, descendenți ai unor familii de răzeși mușatini așezați pe aceste plaiuri de peste 500 de ani.

Casa a fost construită în anul 1948 după modelul caselor tradiționale, din lemn și pământ, acoperite cu șindrilă. Ulterior ea a fost ușor modificată, potrivit nevoilor și numărului de copii care s-au adăugat familiei de-a lungul anilor.

În data de 19 ianuarie 2014, Nicolae Giosanu a scris un testament în care a încredințat casa fiului său Ilie (Arhiepiscopul Ioachim) precizând faptul ca într-însa să fie amenajat un muzeu al familiei, care să cuprindă obiecte cu diferite întrebuințări, să exprime tradițiile populare ale zonei și să vorbească despre etnogeneza poporului român, edificiul fiind numit Casa Vlădicăi.

Coordonarea lucrărilor de reabilitare a acestui obiectiv cultural a fost încredințată unei echipe coordonate de părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, iar inaugurarea a avut loc în data de 20 iulie, în contextul Zilelor Comunei Stănița, în prezența oficialităților centrale și locale, a cadrelor didactice și a elevilor, a credincioșilor și a preoților romașcani.