Cu binecuvântarea IPS Ioachim în data de 12 aprilie, la biserica „Adormirea Maicii Domnuluiˮ din Parohia Păncești s-a desfășurat întâlnirea lunară a preoților protoieriei Sascut, prilej cu care s-a dezbătut tema: „Educația creștină a tinerilor pentru misiuneˮ, lucrare susținută de PC Pr. Spridon Vasile-Arun de la Parohia Băcioi.
Întâlnirea din luna aprilie a preoților Protopopiatului Sascut a stat sub auspiciile tematicii propuse de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în contextul declarării anului 2016 ca An Omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox. Delegați ai IPS Ioachim la această întâlnire au fost PC Pr. Zamfir Alexandru- consilier administrativ și PC Pr. Matei Daniel- inspector SSM. Lucrarea susținută de părintele Vasile Spiridon a stârnit interes în rândul auditoriului la final având loc discuții pe această de temă de actualitate.
În lucrarea prezentată, PC Pr. Spridon a accentuat locul și rolul pe care îl au tinerii în Biserică, necesitatea dezvoltării de progrme educaționale și sociale pentru tineri prin intermediul Bisericii, precum și elaborarea unei strategii pastorale de împlinire a misiunii Bisericii în școală.
„Mântuitorul Însuși, Sfinții Părinți și Sfânta Biserică au fost în permanență preocupați de nevoile tinerilor și de mântuirea lor. Aceasta s-a întâmplat și pentru faptul că tinerețea are riscurile și pericolele ei, izvorâte chiar din trăsăturile care o caracterizează: impetuozitate, naivitate, curiozitate, forță. Când este mai ispitit omul ca în tinerețe?... Biserica de azi se bucură atunci când un tânăr pășește pragul locașului de cult. Poate că uneori, fără să vrem, pierdem pe tineri din Biserică prin faptul că nu știm să-i chemăm, să-i ascultăm sau să le răspundem la întrebări într-un mod adecvat…. Sfintele Taine îl fac pe tânăr să fie mai responsabil, să-și caute și să-și descopere menirea și vocația lui. Taina Mărturisirii are profunde implicații spirituale; este Taina care, pe lângă dimensiunile soteriologice, are și unele dimensiuni educaționale care vin să întregească actul pedagogic al instruirii, consilierii și îndrumării tinerilor de la vârstă fragedă, de pe băncile școlii. Tinerii fără duhovnic nu vor putea face nimic. De aceea este esențială Spovedania încă din copilărie…. Tinerii în Biserică sunt o forță. Dacă va lipsi această categorie din Biserică, vom avea o comunitate lipsită de vlagă, anostă și care nu va sufla duhul viu prin credincioșii săi. Biserica trebuie să-i iubească pe tineri, iar comunitatea întreagă trebuie să le acorde atenția cuvenită. Tinerii, fiind speranța Bisericii, sunt cei mai în măsură să apere ultimele redute ale creștinismului ortodox românesc: Biserica, Școala și Familia. Prin puterea și entuziasmul tinerilor, misiunea păstorilor devine mult mai ușoară, dacă aceștia vor găsi calea de a-i ține aproape de Hristos pe tineriˮ, a spus printre altele părintele Vasile Spiridon. (Pr. Negoiță Ioan)