Astăzi, 22 noiembrie, în Duminica a XXVI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman.
Astăzi, 22 noiembrie, în Duminica a XXVI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva” din Roman.
În cadrul Sfintei Liturghii părintele diaconul Gliga Marian a fost hirotonit în treapta de preot pe seama Capelei „Sfântul Apostol Andrei” Bacău, Protopopiatul Bacău, iar tânărul teolog Giosanu Ionuț a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale.
De asemenea, la Catedrala Arhiepiscopală a fost prezent și un grup de tineri artiști din parohia „Adormirea Maicii Domnului” Podoleni, Protopopiatul Roznov, îmbrăcați în port național , însoțiți și coordonați de părintele Frăsilă Bogdan.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Samoilă Vlad a dat citire poemului religios dedicat acestei duminici, Harpagonul din Evanghelie, ce îl are ca autor pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
În cuvântul de învățătură, înaltpreasfinția sa a vorbit despre semnificațiile pericopei evanghelice sublinind importanța milosteniei ca virtute ce arată iubirea către aproapele, necesitatea îmbogățirii vieții creștine cu prezența lui Dumnezeu și despre valoarea mântuitoare a iubirii milostive în viața celor bogați. Apoi, ierarhul a subliniat importanța trăirii prezenței liturgice a lui Dumnezeu de către credincioși în perioada Postului Crăciunului, prin participarea la Sfânta Liturghie, care este o reactualizare a Cinei din Joia Pătimirilor. „Liturghia, care este Taina Tainelor și care ne pune în raport direct cu Dumnezeu, reactualizează evenimentul de la Cina Cea de Taină în care au fost rostie cuvintele Luați mâncați acesta este Trupul Meu care se frânge pentru voi spre iertare păcatelor și Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu al Legii celui noi, care pentru voi și pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor” (Matei, 26, 26-28).
De asemenea, ierarhul a subliniat în cuvântul său importanța nevoinței spirituale în perioada postului în vederea unirii euharistice cu Hristos Domnul și a vorbit celor prezenți despre comuniunea hristică ce se realizează între cei ce sunt mădulare vii ale Bisericii: „Împărtășindu-ne cu Sângele lui Hristos devenim cosangvini cu El și prin aceasta dobândim viața cea veșnică, devenind acel trup comun care este Biserica – instituție divino-umană care este animată de Duhul Sfânt, capul ai rămânând totdeauna Hristos - Domnul istoriei”.