În cea de-a treia duminică din Postul Paştelui, dedicată cinstirii Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Înainte de Dumnezeiasca Liturghie, Ierarhul a săvârșit ritualul scoaterii Sfintei Cruci, pe care a așezat-o pe analogul din mijlocul Catedralei, spre închinarea credincioșilor.
Pericopa evanghelică a fost tâlcuită de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, care a vorbit celor prezenți despre urmarea Crucii pentru fiecare creștin care dorește mântuirea.
M-am întrebat deseori: în ce constă crucea mea? Pare un cuvânt idealist. Crucea are multe denumiri. Oare la care se referă Hristos Domnul când spune: Să îmi iau Crucea și să îl urmez? Din punct de vedere teologic, Crucea este Altar de jertfă, este lemnul pe care a fost spânzurat Hristos în Vinerea Mare și care atunci când a fost udată cu sângele Său, a devenit Altar de jertfă, simbol al creștinismului și al fiecărui creștin și armă puternică împotriva diavolului pentru creștinii ce și-o asumă și nu doar o poartă asupra lor sub semnul podoabelor cu care se împodobesc, ci și-o asumă integral, lăudându-se doar în Crucea lui Hristos. Doar prin acea Cruce eu am identitate în această lume, prin urmare nu orice intersecție de linii ce poate geometric reprezenta o cruce poate fi și simbolul mântuitor a lui Hristos Domnul. Nici gând, ci doar acel semn asociat jertfei lui Hristos și asumat dăruirii și milostivirii lui Dumnezeu peste oameni.
Părintele vicar a explicat și asumarea Crucii din punct de vedere moral.
Din punct de vedere moral, ne asumăm Crucea sub multe identități; sub forma a ceea ce este chemat omul ca să facă lucrarea duhovnicească, prin dăruirea ce o oferă, prin darul ce îl primește, prin iubirea ce o împărtășește. Toate aceste elemente constituie și simbolizează Crucea pe care ne cheamă Mântuitorul nostru să ne-o asumăm. Fără Dumnezeu și fără ajutorul Harului Duhului Sfânt nu vei putea nici când să faci ceva în această lume, nu ceva care să fie realizabil, ci ceva care să dăinuie în timp, pentru că de făcut facem cu toții câte ceva, dar nu are continuitate și nu este marcat de elementul veșniciei. Când veșnicia nu își pune amprenta asupra lucrului tău, atunci totul nu este decât o mare deșertăciune. Faceți tot în numele lui Dumnezeu!
La slujbă au participat numeroși credincioși romașcani. Mulți dintre aceștia au asistat la Sfânta Liturghie în curtea Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedralei romașcane. (pr. Daniel Marari)