Dezvoltarea parteneriatului public - privat pentru serviciile sociale din Eparhia Romanului și Bacaului

Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a participat la diferite dezbateri pe tema Strategiei de dezvoltare a serviciilor sociale, ce au avut loc la București, în perioada 21-22 februarie 2022, în cadrul a mai multor întâlniri de lucru cu reprezentanții unor autorități publice centrale, dar și cu parteneri privați. Scopul acestor întâlniri a fost identificarea unor parteneri puternici pentru a găsi soluții eficiente în vederea optimizării serviciilor socio-educaționale și socio-medicale din eparhie.

Luni, 21 februarie, a avut loc, la sediul Federației Filantropia, o întâlnire cu mai mulți parteneri din domeniul îngrijirii pe termen lung, având scopul de a dezvolta strategii comune pentru organizațiile și protopopiatele din  Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Au avut loc și discuții preliminare în vederea încheierii unui protocol de colaborare dintre Federația Filantropia și Federația Furnizorilor de Îngrijire pe Termen Lung din România.

Tot luni, la sediul TZMO România, s-a parafat o colaborare în vederea sponsorizării cu 400 de trusouri pentru copiii din maternitățile eparhiei Romanului și Bacăului. Acestea vor fi împărțite ONG-urilor eparhiale și protopopiatelor, urmând să fie oferite secțiilor de neonatologie cu care se vor încheia și parteneriate de colaborare.

Marți, 22 februarie, la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, s-au dezbătut mai multe teme de interes major, în vederea sprijinirii directe a serviciilor socio-educaționale și socio-medicale din eparhie, dar mai ales a furnizorilor acreditați care dețin licență de funcționare pentru unul sau mai multe tipuri de servicii. Această întâlnire a avut loc cu reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale: Makkai Peter Janos - Secretar de Stat, cu doamna Elena Dobre, directorul Serviciilor Sociale și Politicilor Publice și directorul departamentului de Achiziții Publice. 

Temele majore abordate în cadrul acestei întâlniri au fost finalizarea Legii nr. 292/2011 - Legea asistenței sociale, implementarea unor proiecte pentru creșterea subvențiilor, dar și pentru obținerea Fondurilor Elvețiene până în 2029, gândirea unei legislații și a unor strategii de incluziune socială pentru persoane vârstnice, integrarea unor servicii comunitare ca și: cantina pe roți, cantine sociale, centre de zi, înființarea unor locuințe protejate, dar și lansarea unui Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) în baza Legii nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, punându-se astfel accentul pe dezvoltarea la domiciliu.

Alte teme dezbătute pe termen scurt și mediu au fost serviciile pentru persoane cu Alzheimer, strategiilede dezvoltare a serviciilor sociale, înființarea de centre specializate în îngrijirea persoanelor vârstnice diagnosticate cu boli specifice bătrâneții (case specializate pentru protecția seniorilor – Alzheimer, demență senilă, Parkinson), strategiile pe termen mediu și lung privind îngrijirea și asistența socială a persoanelor vârstnice solitare care nu se  pot îngriji singure și nu au nici mijloacele materiale necesare unui trai decent, dezvoltarea infrastructurii pentru persoane vârstnice  și funcționalitatea serviciilor.

A doua întâlnire a zilei a avut loc la sediul Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București, unde a fost prezent și domnul decan Prof. univ. dr. Doru Buzducea, președintele CNASR. Această întâlnire a avut scopul de a facilita colaborarea dintre profesioniștii din domeniul social și actorii social, în special cei din eparhia Romanului și Bacăului.

Totodată, a fost arătat interesul de a identifica asistenții sociali dintre absolvenții Facultății de Teologie din Iași, specializarea asistență socială, care să lucreze în cadrul Bisericii Ortodoxe, dar s-a discutat și subiectul înființării unor cabinete individuale pe lângă protopopiatele eparhiei.

A treia întâlnire a zilei a avut loc la sediul CES (Consiuliul Econimic și Social), unde domnul președinte Bogdan Simion și-a arătat interesul de a sprijini legislativ demersurile sociale începute și de a dezvolta strategii pentru serviciile sociale ale eparhiei prin proiecte sustenabile din punct de vedere financiar și al managementului social.

În concluzie, aceste întâlniri au avut rolul de a consolida parteneriatul public-privat și de a exprima intenția Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de a deveni colaboratori puternici și stabili în desfășurarea serviciilor sociale, sprijinind cele mai multe comunități din eparhie prin multitudinea de servicii adresate vârstnicilor și copiilor, dar și familiilor dezavantajate.

Aceste instituții publice au rolul de a oferi un suport financiar și juridic pentru a dezvolta eficient și predictibil serviciile deja existente și cele care se vor înființa în perioada imediat următoare.

Delegatul Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului a fost Pr. Ilarion Mâță, consilier eparhial al sectorului social-filantropic, care a fost însoțit și de către partenerii sociali din cadrul Federației Furnizorilor de Îngrijire pe Termen Lung din România.