Luni, 11 septembrie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a avut loc în paraclisul Sfântul Gheorghe din Liceul Teologic „֕֕Episcop Melchisedec” Roman festivitatea de deschidere a noului an școlar, eveniment la care au participat mai mulți reprezentanți de seamă ai comunității romașcane.
Astfel, au fost prezenți d-nul deputat Dan Laurențiu Leoreanu, d-na Roxana Iorga, viceprimar al municipiului Roman, d-na consilier local Dana Lăcrămioara Păiuș, P. C. Părinte Valentin Băltoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, P. C. Părinte Dragoș Alexandru Munteanu, protoiereu de Roman, d-na Maria Ghiniță și d-nul Mihai Giosan, inspectori școlari la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, corpul profesoral al școlii, elevi și părinți.
O slujbă de Te-Deum a fost prilejul ca toată lumea să ceară binecuvântarea lui Dumnezeu pentru buna desfășurare a anului școlar abia început, apoi părintele consilier Valentin Băltoi a dat citire cuvântului adresat de către Înaltpreasfințitul Ioachim întregii comunități educaționale a ceea ce numim în continuare, generic, seminarul romașcan. În acest mesaj, s-a pus accent pe importanța faptului că școala trebuie să constituie o paradigmă pentru societatea românească.”Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” este o instituție care a odrăslit personalități de marcă ale vieții culturale și religioase românești. Poate sunt unii care se întreabă unde sunt absolvenții de ieri ai școlilor de teologie? Numele lor pot fi citite cu emoție pe listele deținuților din închisorile comuniste, pe listele celor care au căzut la datorie alături de bravul soldat român, la fundamentul monografiei satului românesc alături de prezența învățătorului, la căpătâiul bolnavului în spitale. Școala teologică a născut preoți de vocație care prin misiunea lor au marcat viața satului românesc, au fost prezența discretă care a tămăduit rana mereu sângerândă a acestui neam, care au știut să motiveze, să încurajeze, să nască baptismal și să hrănească euharistic pe fiii acestui neam, identificându-se cu suferința lui. Seminaristul de astăzi este chemat să se formeze pentru a putea răspunde noilor provocări ale lumii contemporane care încearcă introducerea în societate a unei noi paradigme familiale, care reclamă mutații la nivelul perceperii moralității, a exprimării religiozității și a înțelegerii existențialității. În acest context, dragii mei, absolventul unei școli de teologie trebuie să rămână un apărător al dreptei credințe și al valorilor fundamentale care au structurat identitatea acestui neam”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Mesajul d-lui Inspector Școlar General, prof. dr. Viorel Stan, citit de către d-na insp. Maria Ghiniță, a evocat excelența școlară probată în anul anterior, exprimând speranța că standardul ridicat al școlii nemțene, și al învățământului seminarial romașcan, în special, vor constitui reperele etalon pentru activitatea din noul an. După alte alocuțiuni prezentate de către invitați, d-nul deputat Dan Laurențiu Leoreanu a evocat momentele în care a activat în cadrul acestei instituții, urând succes tuturor celor angajați în actul educativ din acestă școală de tradiție, emblematică pentru învățământul romașcan.
Directorul liceului, pr. Ionuț Amărinii, a mulțumit tuturor invitaților, cu precădere Înaltpreasfințitului Ioachim, cel ce a fost întotdeauna alături de școală, în această vară ajutându-o într-un moment delicat, în care o defecțiune tehnică putea împovăra buna desfășurare a cursurilor, în așa fel încât anul să debuteze sub cele mai bune auspicii. ”Faptul că atâția ochi privesc cu drag și cu mult interes activitatea din această școală constituie un vector al importanței misiunii celor angrenați în activitatea aulei lui Melchisedec, atât elevi, profesori, părinți, cât și apropiați ai familiei minunate a comunității educaționale a liceului”, sublinit părintele Ionuț Amărinii, directorul liceului.