Denia din Sfânta și Marea zi de Luni, la Catedrala arhiepiscopală din Roman

În Duminica Floriilor, începând cu ora 17.00, la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuviosă Parascheva” din Roman, Denia din Sfânta și Marea zi de Luni a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, în prezența preoților și a credincioșilor romașcani.

Soborul preoților din Protopopiatul Roman, coordonat de părintele Dragoș Munteanu, împreună cu mulțimea credincioșilor au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim la intrarea în străvechiul locaș de cult mușatin închinat Sfintei Parascheva, purtând în mâini palmete binecuvântate, în sunetul clopotelor și al cântărilor specifice acestei perioade de timp dedicate pătimirilor Domnului Iisus Hristos.

În atmosfera binecuvântată a cântărilor sfinte interpretate de corul psaltic „Diaconia” al Catedralei, credincioșii prezenți au simțit bucuria duhovnicească a intrării în Săptămâna Pătimirilor rememorând cele întâmplate în Catatea Sfântă a Ierusalimului în ultimele zile din viața Domnului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor și preoților prezenți la sfârșitul Deniei, Înaltpreasfinția Sa a făcut o sinteză a semnificațiilor liturgice și teologice ale zilelor din această săptămână, trecând în revistă evenimentele cele mai importante din ultimele zile petrecute de Mântuitorul Iisus Hristos împreună cu ucenicii Săi, înainte de Răstignirea Sa.

Am ajuns cu ajutorul lui Dumnezeu în această perioadă specială din timpul postului pe care o numim semnificativ Săptămâna Pătimirilor Domnului Iisus Hristos. Aceasă săptămână este una dintre cele mai dense din an din punct de vedere liturgic, teologic, mistagogic și duovnicesc, pentru faptul că acum încercăm să retrăim intensitatea faptelor și cuvintelor Domnului Hristos pe care ucenicii săi le-au experiat. Este în același timp un urcuș duhovnicesc până pe Golgota inimilor noastre, pentru ca de acolo să putem vedea soarele reînvierii noastre din moartea spirituală în care păcatele ne pot afunda. Fiecare zi are o semnificație liturgică aparte și o încărcătură deosebită.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a amintit conținutul Evangheliei care s-a citit în cadrul slujbei deniei analizând semnificațiile duhovnicești.

Astăzi facem amintire de două evenimente deosebite. Ne amintim de Iosif cel vândut de frații săi, care anticipează suferințele mesianice și prin care suntem îndemnați să medităm la Jertfa de pe Golgota a Domnului Hristos și de smochinul cel neroditor blestemat de Hristos Domnul. El este imaginea simbol a Legii celei Vechi, care asemenea smochinului, nu mai dădea roade, și care avea nevoie de reînnoirea pe care numai Hristos, Fiul lui Dumnezeu o putea aduce.

De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe credincioși să petreacă duhovnicește perioada de timp rămasă până la slăvita Înviere a Domnului Hristos.

Să încercăm ca această săptămână să o trăim în pace și înțelegere participând la slujbele bisericii, să împlinim faptele mântuirii pentru a fi reintegrați comuniunii cu Dumnezeu. Vă îndemn să meditați mai profund la Pătimirile Domnului și la semnificațiile Jertfei Sale pentru mântuirea noastră, dar și la suferințele noastre pe care trebuie să le raportăm la cele ale lui Hristos.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a miruit pe cei prezenți amintind prin aceasta de ungerea cu mir de nard a Domnului Hristos de către  Maria sora lui Lazăr, în Betania.