Prima sinaxă a preoților Episcopiei Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei s-a ținut în Parohia Cania, delegația protoieriei Sascut participând la liturghia arhierească săvârșită de PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Mitropoliei Basarabiei, în Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie și Sfinții Români” din satul Cania, raionul Cahul - Basarabia.
Prima sinaxă a preoților Episcopiei Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei s-a ținut în Parohia Cania, delegația protoieriei Sascut participând la liturghia arhierească săvârșită de PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Mitropoliei Basarabiei, în Biserica ”Sf. M. Mc. Dimitrie și Sfinții Români” din satul Cania, raionul Cahul - Basarabia.
Parohia respectivă, unde-și dorm somnul de veci 930 de eroi români căzuți în luptele de eliberare a fraților basarabeni de sub ocupația bolșevică și aflată în imediata vecinătate a cimitirului de onoare de la Țiganca, unde odihnesc osemintele a 1200 de eroi români jertfiți pentru același ideal, este păstorită de PC Pr. Vasile Burduja și are în construcție o monumentală biserică închinată Tuturor Sfinților Români.
La liturghia oficiată de PS Antonie, înconjurat de un sobor numeros de preoți, au participat consulul general al României la Cahul, doamna Anca Corfu, domnul consul Cosmin Ungureanu, trei reprezentanți ai Asociației ”Cultul Eroilor Regina Maria”- filiala Galați, credincioși din parohie și elevi ai școlii din localitate.
În condițiile în care în Basarabia situația Bisericii Ortodoxe Române este grea, PS Episcop Antonie, în cuvântul său, a accentuat importanța pe care o are păstrarea legăturii cu patria și Biserica mamă în menținerea unității de neam, subliniind și rolul pe care l-au avut și-l au în continuare în modelarea conștiinței noastre naționale Sfinții Martiri Brâncoveni comemorați anul acesta.
PC Ioan Negoiță, protoiereul de Sascut, a transmis din partea PS Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul urări de bine și multă putere de muncă PS Episcop Antonie, în misiunea pe care o desfășoară în sânul Bisericii Române din Basarabia, oferindu-i în dar cărţile PS Părinte Ioachim și o icoană a Sf. Antonie cel Mare.
După terminarea Sfintei Liturghii, soborul de preoți, împreună cu PS Părinte Antonie, reprezentanții Consulatului Român de la Cahul și cei ai Asociației ”Cultul Eroilor”, s-au deplasat la Cimitirul de Onoare de la Țiganca, unde a fost oficiat un parastas pentru pomenirea eroilor români căzuți pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația rusă.