Delegație de ambasadori în vizită la Centrul eparhial de la Roman

Miercuri, 21 aprilie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a primit la Centrul eparhial vizita unei delegații de ambasadori, aflată în trecere prin Moldova.

La inițiativa domnului Marian Ovidiu Stănică, Președinte al Federației Europene a Camerelor de Comerț Bilaterale, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a primit vizita unei delegații formate din Excelențele lor, ambasadori ai Belarus, Palestina și Maroc, și consilieri economici ai ambasadelor Olandei și Federației Ruse.

Distinșii oaspeți au vizitat Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”, Muzeul eparhial, precum și Grădinița, Centrul de zi și Capela din Parcul Melchisedec, din cadrul Fundației „Episcop Melchisedec Ștefănesc”. Aceștia au admirat și apreciat tezaurul religios și cultural aflat în patrimoniul Centrului eparhial, frumusețea iconografică și silueta arhitectonică a ctitoriei mușatine, precum și activitatea complexă desfășurată astăzi prin intermediul Fundației „Episcop Melchisedec Ștefănescu”.

Din delegația înalților demnitari au făcut parte Excelența Sa Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Belarusului, Excelența Sa Hassan Abouyoub, Ambasador Extraordinar  și Plenipotențial al Marocului, Excelența Sa Alexander Tuyrin, Ambasadorul Rusiei în România, Excelența Sa Fuad Kokaly, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Palestinei, Domnia Sa Tudor Afanasov, Președintele Camerei de Comerț Rusia-România, Domnia Sa Marchal Wunand, Consilier economic al Ambasadei Olandei, Domnia Sa Julia Kesareckikh, Șef de protocol, Domnia Sa Cezar Cristian Fânaru, Vicepreședinte, Domnia Sa Ștefan Urioc, Responsabil cu politica economică, Ambasada Olandei, Domnia Sa Bogdan Ștefan Oprișan, Șef protocol, Domnia Sa Cătălina-Vasilica, Șef cabinet, Domnia Sa Diana Elena Olteanu, Șef cabinet, precum și Domnul Gheorghe Baciu, Primarul orașului Slănic Moldova.

Câțiva membri ai delegației și-au exprimat bucuria de a se fi întâlnit cu Ierarhul locului și de a fi aflat lucruri interesante referitoare la reperele spirituale și istorice ale Țării de Jos a străvechii Moldove.

„Este o plăcere și o onoare pentru mine să vizitez frumoasa dumneavoastră Biserică și sediul Arhiepiscopal. Nu sunt pentru prima dată aici și mereu profit de fiecare ocazie care mi se oferă pentru a vizita Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Vreau să-mi exprim recunoștința profundă către Înaltpreasfinția Voastră și personalul de aici și să vă urez prosperitate”, a spus Excelența Sa Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Belarusului.

„Mă bucur să mă aflu aici, în această regiune frumoasă. Nu este prima dată când vin aici, deoarece prima dată am fost la Roman acum 35 de ani, iar ultima dată am fost în anul 2019, când am petrecut momente minunate. Vă mulțumesc pentru ospitalitate și vă doresc sărbători pascale fericite! ”, a precizat Excelența Sa Hassan Abouyoub, Ambasador Extraordinar  și Plenipotențial al Marocului.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați primit aici în această zi minunată. Aș vrea să recunosc meritele Bisericii Ortodoxe Române în această perioadă de pandemie. Este o piatră a speranței pentru foarte mulți dintre cetățenii acestei țări și sunt sigur că oferiți mult ajutor celor care suferă în această perioadă”, a subliniat Domnia Sa Marchal Wunand, Consilier economic al Ambasadei Olandei.

„Mulțumesc pentru oportunitatea de a fi astăzi aici și de a vă fi întâlnit. Vă doresc un Paște fericit! Mulțumesc pentru faptul că astăzi am văzut un loc încărcat de spiritualitate și o biserică frumoasă și sper că vom zice într-o zi, când ne vom întâlni în Palestina, bine ne-am reîntâlnit. Avem o relație extraordinară cu oamenii din România. Mii de români vizitează Palestina în fiecare an bucurându-se de vestigiile religioase de la Locurile Sfinte. Doresc tuturor românilor sărbători frumoase și Paște fericit!”, a spus Excelența Sa Fuad Kokaly, Ambasador Extraordinar și Plenipotențial al Palestinei

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat cuvânt de bun venit și a mulțumit pentru cuvintele frumoase adresate de demnitari, apoi a subliniat nevoia de a trăi în liniște și concordie între națiunile Europei.

„Astăzi este nevoie de multă liniște, pe care o căutăm și încercăm să o instaurăm între oameni. Aici, în țara noastră, Sfântul Ștefan cel Mare este simbol al României și românismului, care a luptat pentru pacea europeană sub semnul Crucii. El apăra Poarta Creștinătății, care pe atunci era Moldova. Chiar și astăzi, între spiritualitatea slavă și cea greacă, România este ca o placă turnantă pe unde gravitează toate ideile și culturile popoarelor care pendulează într-o parte sau alta a lumii. Dacă tragem o linie de la Gibraltar la Urali, România apare în centru, deci am putea spune că ea nu este la marginea Uniunii Europene, ci chiar în centrul ei. Nu știu dacă Sfântul Ștefan cel Mare a reușit în demersul său, însă ceea ce știu este că dacă vom căuta pacea lui Dumnezeu, toate celelalte se vor adăuga nouă. Pacea nu cade singură din cer, ci trebuie să luptăm pentru ea. Este o diferență între pacea lui Dumnezeu și pacea diplomatică”.

La final, fiecare dintre cei prezenți a semnat în Cartea de onoare a Muzeului, exprimându-și gândurile și trăirile generate de această vizită de lucru.

După vizita de la Centrul eparhial, oaspeții au vizitat câteva obiective culturale romașcane, între care și Muzeul Municipal „George Radu Melidon”.