Debutul Proiectului social–medical eparhial „Screening și diagnostic în boala cronică de rinichi”

Sectorul Social - Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, luni, 20 iunie 2022, a inceput implementarea unui nou proiect social-medical, „Screening și diagnostic în boala cronică de rinichi”, ce constă în analize, diagnostic și evaluare gratuită a persoanelor vulnerabile din comunitate, cu risc crescut de îmbolnăvire. 

La Complexul de servicii socio-medicale și educaționale din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, în parteneriat cu Clinica Sante, 200 de beneficiari (rezidenții Centrului socio-medical pentru persoane vârstnice, angajați și persoane vulnerabile din comunitate) au beneficiat de servicii medicale gratuite. 

 

1.Informaţii generale

Titlul proiectului

SCREENING ȘI DIAGNOSTIC ÎN BOALA CRONICĂ DE RINICHI” 

Locul de desfăşurare a proiectului

Protopopiat/ parohie / ONG eparhial/ mănăstiri/Primării/ Cabinete de medicină de familie/ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Durata proiectului

Cel puțin un an, cu posibilitatea de prelungire.

Rezumatul proiectului

Ne propunem creșterea gradului de conștientizare asupra semnificației, impactului, consecințelor și a măsurilor de prevenție pentru boala cronică de rinichi, actuala denumire a insuficientei renale, devenită în ultimii ani o problema majoră de sănătate publică și oferirea de consultații de specialitate

 

2. Descrierea Proiectului

Justificarea proiectului

 

Argumente medicale și statistice

Rinichii sunt organe pereche, situate retroperitoneal, de fiecare parte a coloanei vertebrale. Aceștia au forma asemănătoare unor boabe de fasole, iar ca dimensiuni, la adulți, fiecare rinichi cântărește în jur de 150 g. și are o lungime de circa 12 cm. Majoritatea persoanelor au doi rinichi, dar există și cazuri în care se poate duce o viață normală având un singur rinichi.

              Principala funcție a rinichilor este de a elimina prin urină produșii catabolismului și excesul de apă din sânge, aceștia având rolul de a filtra circa 200 de litri de sânge în fiecare zi. Sângele din organism este transportat în și prin rinichi de către arterele renale, fiind tratat prin acțiunea a milioane de mici filtre, numiți nefroni. De regulă, cele mai multe dintre bolile de rinichi apar din cauza lezării nefronilor. Atunci când aceștia își pierd funcțiile de filtrare, există riscul de a se acumula cantități periculoase de lichide și produși reziduali.

 
              Uneori, rinichii mai sunt numiți și „staţia de curăţare” a sângelui. Dacă rinichii nu funcționează corespunzător pentru a putea elimina produşii reziduali, aceștia se vor acumula în sânge şi vor cauza daune severe organismului. De asemenea, rinichii au un rol important în reglarea nivelurilor de minerale din sânge (sodiu, potasiu și calciu) și păstrarea în limite normale a echilibrului între lichidele şi mineralele din corp.

Prin parteneriatul semnat între Clinica Sante și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului  ne  propunem să creștem gradul de conștientizare asupra semnificației, impactului, consecințelor și a măsurilor de prevenție pentru boala cronică de rinichi, actuala denumire a insuficientei renale, devenită în ultimii ani o problemă majoră de sănătate publică. Conform statisticilor realizate la nivel mondial, boala cronică de rinichi este o cauza majoră de morbiditate și mortalitate, în creștere în întreaga lume, consecințele ignorării bolii cronice de rinichi fiind extrem de grave.

             Diagnosticarea bolii cronice de rinichi este extrem de facila prin efectuarea unui consult nefrologic!

         Faptul că aproximativ 2 milioane de romani sunt afectați de o boala cronica de rinichi ar trebui sa ne dea de gândit. O persoana adultă din 10 suferă de o boala cronica de rinichi. Este o statistica îngrijorătoare care ar trebui să reprezinte un semnal de alarma pentru foarte mulți dintre noi și să ne îndemne să acordăm o atenție specială acestui organ indispensabil vieții. La fel ca și în cazul inimii sau a ficatului, cu trecerea anilor precum și cu apariția sau agravarea unor boli cronice preexistente, rinichii nu mai au aceeași vitalitate și își pierd din eficiență. Reducerea progresiva a capacității funcționale a rinichiului duce, în final, la necesitatea dializei sau chiar a transplantului renal.
De ce să-ți protejezi rinichii?

  • rinichii sunt organe care produc, pe lângă urina finală, și hormoni, enzime, vitamine;
  • rinichii ajută la producerea de vitamina D activă necesară absorbției calciului din alimente-un element important pentru structura oaselor;
  • realizează echilibrul fosfocalcic;
  • reglează presiunea arterială prin sinteza unui hormon numit renină;
  • stimulează producerea de globule roșii (eritrocite) la nivelul măduvei spinării prin secreția unui hormon numit eritropoietina.
  • realizează funcția de filtru al organismului, de excreție, de epurare a sângelui de toxine și deșeuri, adică de eliminare a substanțelor azotate;
  • realizează echilibrul acidobazic, adică păstrează pH-ul mediului intern constant la 7,35-7,4;
  • reglează concentrația de electroliți precum potasiul și sodiul din corp;
  • reglează  cantitatea de apă din organism;

Cine prezintă risc crescut de boală renală?

O multitudine de factori pot crește probabilitatea de apariție a bolii renale cronice, cum ar fi:

-Diabetul zaharat;

-Istoric familial de boli renale;

-Hipertensiunea arteriala;

-Vârstă înaintată (peste 50 de ani);

-Sexul masculin;

-Obezitatea;

-Fumatul;

- Ateroscleroza;

Diabetul este cauza principală a insuficienței renale; de fapt aproape o cincime din toți pacienții care fac dializă au nevoie de dializă ca urmare a bolii renale induse de diabet.

Semne care ne dau de știre că rinichii nu funcționează optim:

-Stare de oboseala;

-Dureri în zona lombară, uneori foarte intense;

-Umflarea picioarelor și a mâinilor;

-Senzația de greață și vomă;

-Urinări repetate cu senzația de usturime;

-Urina tulbure sau hematurie (prezenta sângelui în urină);

-Presiune în regiunea pelviană;

-Setea și nevoia de a urina foarte des, trezitul si urinarea nocturna;

-Febra si frisoane;


Când rinichii încep să nu mai funcționeze, aceștia nu mai pot efectua nici una din funcțiile importante. Apa corporală în exces și reziduurile încep să se acumuleze în sânge. Aceasta se numește uremie. Din cauza acumulării de apă și reziduuri și din cauza scăderii producției de anumiți hormoni, pacienții încep să se simtă râu, apar complicații: anemie, tulburări minerale și osoase, agravarea unei hipertensiuni prexistente, oboseală, etc. Există însă, din fericire, diverse opțiuni de terapie de substituție renală disponibile care să facă ceea ce obișnuiau să facă rinichii.

 

Ce se poate face când rinichii nu mai funcționează?

Prin boală renală cronică (BCR) se înțelege că rinichii nu mai funcționează suficient de bine pentru a rămâne sănătoși. Acesta este un proces ce se desfășoară de regulă pe o perioadă de luni sau ani. Procesul este ireversibil, însă, diagnosticat la timp, cu un tratament corect și anumite schimbări în stilul de viață, acesta poate fi încetinit sau chiar oprit prin controlul cauzelor determinante.
În timpul stadiilor incipiente ale bolii renale cronice, medicul va încerca să încetinească progresia bolii renale şi apariția anumitor simptome prin dietă și medicație. Aceasta se numește "terapia conservativă". Totuși, în timp, pacienții vor avea nevoie de un tratament care să înlocuiască mai mult din funcția renală pierdută. Există trei opțiuni diferite de tratament disponibile pentru înlocuirea parțială sau totală a funcției renale: Transplantul renal, Dializa peritoneală, Hemodializa.

 

Scopul proiectului

  • Minim 1000 de consultații și analize specifice bolilor de rinichi, oferite celor din Protopopiate/ Parohiile / ONG- urile eparhiale/ Mănăstirile/Primăriile/ Cabinetele de medicină de familie/ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului;

 

Obiectivele proiectului

  • Identificarea peroanelor ce au nevoie de consultații și analize gratuite;
  • Implicarea credincioșilor din Parohiile / ONG- urile eparhiale/ Mănăstirile/Primăriile/ Cabinetele de medicină de familie/ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului dispuse să ofere servicii de voluntariat;
  • Identificarea spațiului adecvat unde se pot ține consultațiile și recoltarea de analize;
  • Stabilirea  și respectarea unui program a consultațiilor și a recoltărilor de analize asupra celor implicați.

 

Indicatori:

  • Cel puțin  200 de consultații  și analize oferite în prima etapă a proiectului, la Complexul de servicii socio-medicale și educaționale Hârja;
  • Vor fi implicate cel puțin 1000 de beneficiarii din Protopopiate/ Parohiile / ONG- urile eparhiale/ Mănăstirile/Primăriile/ Cabinetele de medicină de familie/ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Pr. Ilarion Mâță