De Adormirea Maicii Domnului, Mănăstirea Diaconești și-a serbat hramul

Din salba de mănăstiri ce împodobeşte zestrea duhovnicească de pe Valea Trotuşului, Mănăstirea Diaconești și-a sărbătorit în ziua de 15 august a.c. marele praznic al Adormirii Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu.  Peste 1000 de credincioși au participat la Sfânta Liturghie.

După o seară de priveghere până în miezul nopții, săvârșindu-se rânduiala Utreniei cu cântările Prohodului Maicii Domnului, de la primele ore ale zilei de s-a săvârșit rânduiala Ceasurilor, a Acatistului Maicii Domnului și Sfânta Liturghie de un sobor de preoți având în mijlocul lor ca invitat special pe părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, superiorul așezământului românesc din cetatea sfântă a Ierusalimului.

Acesta a rostit și cuvântul de învățătură, după citirea textului evanghelic din cadrul Sfintei Liturghii, punând în evidență semnificația marii sărbători și rolul Maicii Domnului în viața creștinilor. Părintele Arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural, a adus mulțumire Înalpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru înalta binecuvântare de a participa la hramul mănăstirii, transmițând alese binecuvântări poporului binecredincios.

...

Mănăstirea Diaconești, înființată în anul 1998, are un impact pastoral și misionar prin activitatea dinamică culturală și spiritual, existând preocupări editoriale de carte duhovnicească şi memorialistică.Pe lângă ascultările obişnuite, s-a format un frumos grup coral care promovează muzica bizantină, cu un repertoriu inedit, în contextul unui program liturgic ce include slujbe de zi şi de noapte. Funcţionează un atelier de croitorie şi unul de pictură, rod al acestor osteneli, fiind icoanele din paraclis, realizate în tehnica tempera, stil neobizantin.Responsabilitatea slujirii administrative şi duhovniceşti este împlinită de stareţa Evloghia Chirvase şi, respectiv, duhovnicul protosinghel Paisie Curcuță.