Curs de formare pentru 25 de preoți din Protoieria Bacău

În perioada lunilor octombrie-noiembrie, în Protoieria Bacău se află în implementare proiectul „Hristos-lauda bătrâneților mele” destinat persoanelor vârstnice cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. Acesta își desfășoară activitatea prin elaborarea unor activități specifice acestei categorii de vârstă, ce au loc în cadrul Centrelor de Socializare Vârstnici inaugurate în casele de prăznuire ale parohiilor. 

Ca urmare a primului astfel de curs desfășurat anul trecut, Protoieria Bacău a pus bazele unui al doilea curs de formare prin care cei 25 de preoți participanți au putut afla cunoștințele de bază care conduc la o bună organizare a unui astfel de grup având astfel o planificare, dar și o viziune menită să structureze și să definească activitatea grupului din cadrul parohiei păstorite.

Fiind la a doua etapă, sesiunea i-a avut ca formatori pe părintele consilier Ilarion Mâță care a invitat-o alături de sfinția sa pe doamna Atena Gaspar, cadru didactic al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, amândoi fiind specialiști în adresabilitatea cu profesionalism asupra modului în care pot fi elaborate diferite tipuri de activități spre folosul social, dar și duhovnicesc al persoanei vârstnice. 

Gazda din acest an care a pus la dispoziție sala de curs și masa participanților a fost Parohia Luncani prin bunăvoința părintelui paroh Vasile Gânju și a părintelui Adrian Grigoraș, care au și participat în calitate de preoți care desfășoară activități cu vârstnicii în comunitatea parohială. Întâlnirea a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Părintele Protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche alături de preoții prezenți la cursul de formare. După aceasta a fost oficiată și o slujbă de pomenire la șase luni de la trecerea în veșnicie a doamnei preotese Tamara Silvica Gânju.

 

*SESIUNILE DE LUCRU*

După sesiunea de cunoaștere, doamna Atena a susținut prezentarea intitulată „Centrul de socializare pentru persoane vârstnice: calea spre o îmbătrânire activă.  Aici, preoților le-au fost prezentate modele de bună practică, modele ale îmbătrânirii de succes, modelul optimizării selective cu compensare, tabloul îmbătrânirii, au luat la cunoștință despre schimbările demografice dramatice, au aflat despre modalități de îmbunătățire a calității vieții persoanelor vârstnice și au aflat despre programe de reinserție socială a vârstnicilor activi. Totodată li s-a pus în vedere și ceea ce trebuie să conțină serviciile sociale de suport oferite seniorilor.

În continuarea doamnei Atena, părintele consilier Ilarion a prezentat tipuri de activități în cadrul unui centru de socializare vârstnici alături de managementul acestui serviciu. Aici, pe lângă cadrul legal de implementare a acestor activități, părintele a prezentat modele de bună practică desfășurate în cadrul centrului rezidențial pentru persoane vârstnice al Parohiei Hârja. De asemenea, spre o bună administrare a unor astfel de servicii, preoților le-au fost prezentați și cei câțiva pași simpli de urmat cu ajutorul Sectorului Social-Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, pentru acreditarea acestui serviciu prin intermediul parohiei ce poate deveni un furnizor de servicii sociale. Prin această modalitate, parohia care implementează un astfel de program va putea fi eligibilă în accesarea unor fonduri menite să sprijine activitățile desfășurate. Totodată, această acreditate conferă vizibilitate, făcând unitatea de cult un actor social important în sânul comunității. 

Sesiunea de lucru s-a încheiat prin elaborarea unui workshop intitulat „Vârstnicii de astăzi și rolul preotului în identificarea și soluționarea problemelor acestora. O viziune interdisciplinară”. Astfel, preoții împărțiți pe echipe și prin intermediul unui joc de rol au privit această activitate prin ochii unui asistent medical, asistent social, psiholog sau terapeut și au putut identifica modul prin care toți aceștia pot colabora și pot găsi elemente comune de sprijinire a seniorilor prin intermediul unui Centru de Socializare Vârstnici. 

Cursul adresat cu precădere preoților care sunt la început de drum în implementarea unui astfel de centru a reușit să ofere o viziune comună dar și să traseze o serie de obiective în folosul identificării unui calendar de activități ce va putea fi urmat în activitatea centrului.

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu