Comunitatea Parohiei „Sf. Nicolae” din Bacău a întâmpinat cu multă dragoste corul elevilor de liceu teologic din Roman, cea mai mare parte a colindătorilor fiind băcăuani.
Edificiul sfânt a cărei zidire a fost finalizată în 1848, și care a fost restaurat ultima oară de vrednicul episcop de pomenire Ioachim Mareș, a fost plin de creștini iubitori de rugăciune, ce au ascultat reprezentația elevilor de învățământ seminarial de la Roman.
Părintele paroh Eduard Vasile Cozma, profesorul de teologie dogmatică al tinerilor interpreți, a expus o cateheză extrem de apreciată despre datina colindatului, expunând considerente teologice, dar și etnografice despre evoluția acestui document doxologic și social deopotrivă, care este colindul tradițional românesc. Reprezentația a urmat după Taina Sfântului Maslu, slujită de cei trei părinți ai străvechiului altar băcăuan, pr. Eduard Vasile Cozma, pr. Ioan Ciobanu și pr. Ciprian Mihai Olteanu.
Repertoriul prezentat de elevii instruiți muzical de pr. Samoilă Vlad Nicolae și de arhid. Tecucianu Alexandru Ioan a fost format din lucrări monodice de tradiție bizantină, colinde tradiționale și prelucrări corale specifice repertoriului festiv închinat Nașterii Domnului.
În încheierea activității, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea acordată realizării acestui program și a oferit daruri elevilor colindători.
Comunitatea educațională a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman mulțumește Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea acordată în vederea susținerii mai multor programe muzicale în protopopiatele Roman și Bacău.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru