În perioada iulie-octombrie a.c., cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și al Bacăului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” a implementat proiectul social „Abordare integrată în furnizarea de servicii socio-medicale în cadrul Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice, Hârja, com. Oituz”.
Cu un cost total de 42.400 lei, proiectul nu s-ar fi putut derula decât cu ajutorul și cofinanțarea Consiliului Județean Bacău, care a oferit în baza Legii 350/2005 suma de 40.000 lei pentru derularea activităților prescrise.
Proiectul a avut un real succes datorită faptului că a adus îmbunătățiri în numeroase domenii de activitate și a fost făcut cunoscut unui număr impresionant de actori sociali de interes atât din țară, cât și din străinătate prin intermediul Simpozionului internațional desfășurat la Hârja în perioada 1-2 octombrie. Simpozionul a avut peste 50 de participanți care au luat parte la manifestări științifice și culturale, toate referindu-se la tematica: „Tineretul creștin și persoanele vârstnice. Preocupări, strategii și modele de bună practică pentru un schimb intergerațional eficient”.
Proiectul a avut în vedere achiziționarea și implementarea unor activități pe mai multe departamente:
- Medical – achiziționare de paturi medicale și saltele, analizator corporal, mobilier medical instrumentar;
- Recuperare și reabilitare – achiziționare de biciclete ergometrice și de exerciții active, bureți și perne antidecubit, saltele antiescară;
- Terapie ocupațională – mașină tuns gazonul;
- Social și de promovare - Ghid comparativ al unor servicii sociale din România, Germania și Italia în ediție bilingvă, autor Pr. Ilarion Mâță, bannere, afișe și mape, organizarea și susținerea Simpozionului internațional Abordarea integrată – model al furnizării serviciilor socio-medicale. Un deceniu de activitate întru ajutorarea aproapelui.
Toate acestea au fost realizate cu scopul creșterii calității vieții beneficiarilor din cadrul Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice, persoane asupra cărora se răsfrâng direct acțiunile de îngrijire oferite în cadrul centrelor rezidențiale, cât și inițiativelor și implementărilor legislative dezvoltate de organismele competente.
Dezvoltarea acestor tipuri de servicii care, oferite fără simț de responsabilitate, ar răpi persoanelor vârstnice şansa unei vieţi sănătoase, demne și active, se înscriu atât în liniile prioritare ale Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, cât și în ale tuturor țărilor și instituțiilor care se preocupă de bunăstarea acestei categorii de vârstă.
(Pr. Ilarion Mâță)