Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 29 mai, s-a desfășuart la Căminul Cultural din comuna Cașin, Conferința preoților din Protoieria Onești, la care ca fost invitat să vorbească domnul General Dr. Valerică Jenică Apostol.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, astăzi, 29 mai, s-a desfășurat la Căminul Cultural al comunei Cașin, cu sprijinul domnului primar Daniel Soroiu, a doamnei vice-primar Gabriela Cojocea Flintoacă și a Consiliului local, conferința preoților din Protoieria Onești, la care a fost invitat să vorbească domnul General Dr. Valerică Jenică Apostol. În contextul împlinirii a 100 de ani de la luptele de pe Valea Cașinului, în Primul Război Mondial, domnul general a prezentat evenimentele întâmplate în acele timpuri, în zona Cașinului, unde ostașii români au luptat până la ultimul, pentru a apăra țara noastră. Tot în cadrul acestei întâlniri, domnul maior Gicu Moraru, membru al Asociației Cultul Eroilor "Regina Maria", filiala Bacău, a prezentat cartea "Fata moartă", scrisă de lt. Ioan Missir, care a luptat în zona Văii Cașinului, în Primul Război Mondial.
Ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la această conferință, a venit părintele Gheorghe Paleu, Consilier la Sectorul Patrimoniu și Construcții, al Centrului eparhial, carea zis: "Ziua de astăzi a fost un răspuns la Înalta binecuvântare a Ierarhului nostru, care se roagă pentru eroii neamului și totodată arată prin faptă, grija și prețuirea pentru Cimitirele Eroilor, locul lor de odihnă".
În încheiere s-a dat citire mesajului Înaltpreasfințitrului Părinte Ioachim adresat tuturor celor prezenți al Conferință: "Preacucernicului Părinte Protopop, Preacucernicilor Părinți reuniți în lucrarea sfânta a Bisericii, primiți din partea smereniei noastre, toată dragostea de care poate fi capabil un Ierarh smerit, următor al scaunelor apostolicești și care încearcă să vizualizeze lucrarea harică a Mântuitorului Iisus Hristos, în Biserica Sa. Vă încredințez de toată iubirea hristică și de tot sprijinul, de orice fel, dar în măsura darurilor pe care mi le-a dat Dumnezeu. Transmiteți familiilor și credincioșilor încredințați vouă spre păstorire, toate gândurile de bine și sănătate".
Câteva date din biografia conferențiarului din această zi, a domnului General Dr. Vasile Jenică Apostol.
S-a născut la 7 octombrie 1948 în comuna Bârsănești, județul Bacău. A urmat școala primară în localitatea natală, liceul la Tg. Ocna și Onești, Școala Militară de Ofițeri Activi „N. Bălcescu” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1971 ca șef de promoție. Este absolvent al Academiei de Înalte Studii Militare, al Cursului Postacademic Superior, al Colegiului Național de Apărare și al altor forme de specializare în domeniul militar și civil.
Este doctor în Științe Militare (2000).
A parcurs treptele ierarhiei militare, de la gradul de locotenent până la cel de general cu patru stele.
A îndeplinit funcții importante, între care acelea de Comandant al Academiei Forțelor Terestre, Comandant de Divizie și de Corp de Armată, Inspector General al Armatei.
A publicat numeroase studii în reviste de specialitate. Pe plan local, este un statornic colaborator al revistei „Sarea pământului” din Târgu-Ocna la care onorează paginile de istorie militară.
Este autor și coautor al unor cărți de profil, între care: „Forțele Terestre de la acoperire la apărare în sudul României” (2000); „Eroi și martiri ai Infanteriei Române” (2002); „Slavă eroilor băcăuani” (2002); „Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul” (2003); „Miniștri de Război” (2003); „File de Istorie” (2012), o vastă monografie a comunei Bârsănești intitulată: „Bârsănești – Cronica unei așezări străvechi” (2016) etc.
Din 1995 este titular al Fundației Naționale „George Călinescu”.