Conferință duhovicească dedicată tinerilor, la Biserica „Sf. Ioan” din Bacău

Seria manifestărilor dedicate tinerilor a continuat în parohia „Sf. Ioan” din Bacău în seara zilei de sâmbătă, 11 iunie, cu o conferință pe tema „Paternitate naturală, spirituală şi duhovnicească în formarea tânărului creştin”. În cadrul acesteia au conferențiat prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, pr. Consilier Constantin Sturzu şi pr. vicar administrativ arhim. Pimen Costea.

Seara a debutat cu lansarea volumului „Religie şi violență în Europa seculară”. Invitația la lectură a fost făcută prin intermediul prof. univ. dr. Ioan Dănilă, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău. În cuvântul său, domnul profesor a făcut o incursiune în istoria noastră recentă, vorbind despre rolul mass-media în dezvoltarea tinerilor, subliniind importanța comunicării prin mijloace moderne, aşa cum sunt şi Radio Trinitas, respectiv TV Trinitas. Cu privire la volumul adus în atenția publicului, dl Ioan Dănilă a apreciat că „surprinde experiențe şi opinii diferite, constituindu-se într-un schimb de idei plin de semnificații, subtil şi extrem de actual cu privire la fenomenul religios sub toate formele sale, aşa cum apare el astăzi, într-o Europa maladivă.”

Seara cultural-duhovnicească a continuat cu alocuțiunea dlui prof.univ.dr. Nicu Gavriluță, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiințe Politice, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Acesta, pornind de la datele oferite de un recent sondaj IRES, a subliniat faptul că pentru un număr important de tineri români familia este foarte importantă, iar în cadrul acesteia preocuparea pentru creşterea şi educarea copiilor ocupă un loc primordial. Vorbind despre paternitatea naturală dl prof N.Gavriluță a subliniat una dintre cele mai mari provocări pe care părinții contemporani o întâmpină: „Dacă acum 20-25 de ani ne învățam copiii/tinerii să nu se plimbe noaptea prin parc, acum trebuie să ne învățăm copiii cum să se ferească de pericolele pe care „plimbarea” virtuală pe internet le poate aduce la orice oră”. Soluția valabilă pentru părinții de astăzi constă în a fi un permanent model pozitiv pentru copiii lor. Preluâd discuția din acest punct, pr. Constantin Sturzu a început prin a lămuri necesitatea raportării la autoritatea paternă: „Vorbim în mod special de paternitate şi nu de maternitate, pentru că paternitatea presupune o alegere, fiind mai curând o relație construită, decât una naturală indisolubilă, cum este maternitatea.” Raportându-se la cuvintele Scripturii, pr. Ctin Sturzu a prezentat cele trei tipuri de paternitate: naturală, spirituală şi duhovnicească, demonstrând că: „Secretul unei relații sănătoase cu tinerii este libertatea. Ei nu au nevoie de reguli, ci au nevoie de modele, de cineva care să îi inspire, nu să îi certe sau să îi dădăcească.” Continuând în acelaşi duh, părintele Pimen Costea a plecat de la ideea că „Paternitatea este un eveniment în sânul Bisericii. Indiferent dacă vorbim despre paternitate naturală, spirituală sau duhovnicească trebuie să fim conştienți că nu ne naştem ci devenim părinți, ceea ce ne face responsabili de viitorul copiilor noştri. Tinerii – indiferent de vârsta lor – au nevoie de modele şi îndrumare.” Cu această concluzie, conferința a luat sfârşit după aproape 3 ore în care auditoriul a fost captivat de către vorbitori.

Părintele paroh Marius Popescu, moderatorul întâlnirii, a făcut o surpriză celor prezenți invitând pentru un mini-concert pe pr. Iulian Muşat, care, însoțit de fiica sa, Teona Muşat, a interpretat câteva piese din repertoriul clasic internațional. (Mioara Ignat)