Joi 14 noiembrie, de Ziua internațională a Diabetului, a avut loc la Liceul Teologic "Episcop Melchisedec" Roman manifestarea "Diabetul și familia", coordonată de dr. Adina Leoreanu și Arhim. Andrei Ioniță, profesori de învățământ postliceal sanitar în cadrul instituției.
La manifestarea organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului au participat profesorii și elevii de învățământ postliceal care se pregătesc pentru a deveni asistenți medicali, precum și mai mulți invitați de onoare. Astfel, la acest colocviu au participat d-na dr. Maria Andrici, manager al Spitalului Municipal de Ugență Roman, d-na dr. Onu Oana, director medical, dr. Dorina Luchian, șef al Secției de Oncologie, d-na dr. Cătălina Elena Pălăncianu, șef al secției de medicină internă, d-na dr. Iulia Bora, șef al secției de Boli Paleative din cadrul aceleiași instituții, precum și invitați din județul Bacău, d-na dr. Carmen Murărescu, medic pediatru, și părintele consilier Ilarion Mîță, coordonator al Centrului Rezidențial de Îngrijiri Paleative Hârja.
În deschidere, d-na dr. Adina Elena Leoreanu, șef al secției de Diabet, nutriție și boli metabolice din spitalul romașcan a prezentat prelegerea Diabetul zaharat – trecut, prezent și viitor, expunând date statistice despre incidența în creștere a acestei boli în țara noastră, județul Neamț ocupând un nedorit loc I la frecvența cazurilor de diabet zaharat la suta de mii de locuitori. În continuare, d-na dr. Carmen-Ioana Murărescu a expus lucrarea Diabetul juvenil, o permanent provocare, pe pacursul căreia a prezentat o serie de noutăți tehnologice în monitorizarea copiilor cu diabet. Aspecte din prevenirea și tratarea acestei boli au fost relevate apoi în cadrul prezentării d-nei asistent Nășiescu Elena în lucrarea Nursing înb diabetul zaharat. În nota academică fixată de o întâlnire clasică între medici și preoți, reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la eveniment au completat programul manifestării. Părintele Ahimandrit Andrei Ioniță a prezentat o serie de considerații despre Abordarea holistică a Diabetului Zaharat și rolul postului. Conținutul acestei comunicări a vizat sinergia între efortul de vindecare sufletească și cel de vindecare trupească, pacientul putând apela cu succes la post și rugăciune. Părintele consilier a prezentat aspecte din activitatea medicală a centrului de la Hârja, ce aparține Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Totodată, părintele consilier a transmis binecuvântarea, felicitând organizatorii colocviului.
Prof. Pr. Ionuț Amărinii