Conferință în cadrul întâlnirii lunare a preoţilor din Protopopiatul Bacău

La sediul Protopopiatului Bacău a avut loc în data de 19 septembrie 2019, începând cu ora 10.00, ședința administrativă a preoților din această protoierie. Întâlnirea, desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a fost coordonată de părintele protoiereu Costică Busuioc care, în numele ierarhului, a mulțumit preoților din parohiile implicate în desfășurarea activităților și proiectelor social-filantropice și culturale, organizate în ultima perioadă în Protoieria Bacău.

În contextul „Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești” desfăşurat în Patriarhia Română, a fost organizată o conferință duhovnicească susţinută de către Pr. Prof. Dr. Dragoş-Ciprian Bahrim, cu tema „Lectura Sfintei Scripturi, componentă definitorie a vieții creștine”.

După cum ne mărturiseşte portalul ortodox doxologia.ro, părintele Dragoş Ciprian Bahrim este absolvent al facultăţilor de Matematică (1995) şi Teologie Ortodoxă (1999), doctor în filosofie, cu o teză despre hermeneutica Sfântului Maxim Mărturisitorul (2013), director al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” (din 1999), editor şi coordonator al unor colecţii de teologie și literatură patristică ale Editurii Doxologia, tată a 5 copii.

În prelegerea sa despre lectura Sfintei Scripturi ca esenţă a vieţii creştine, părintele Dragoş-Ciprian Bahrim, printre multele învăţături legate de aprofundarea Bibliei, a transmis preoţilor băcăuani următoarele:

Cu cât ne apropiem mai mult de Sfânta Scriptură, de lectura ei şi începem să medităm asupra acestor elemente ne dăm seama că niciodată nu se sfârşeşte reflecţia noastră despre ea şi că tot timpul mai avem ceva de aprofundat şi de învăţat.... Lectura Sfintelor Scripturi începe cu Noul Testament şi apoi se continuă cu Vechiul testament. Întâi citim şi înţelegem bine creştinismul în Evanghelie şi în Epistolele Sf. Ap. Pavel, apoi intrăm pe terenul Vechiului Testament, care nu trebuie privit separat, ci trebuie văzut împreună. Elementele Vechiului Testament cu cele ale Noului Testament trebuiesc văzute sincronic, adică împreună. Ele formează o singură unitate, o singură Biblie care trebuie interpretată Hristologic şi in Biserică, pentru că de fapt ea este proprietatea Bisericii.

Ședința s-a încheiat cu prezentarea ultimelor noutăți și detalii administrative. Totodată, au fost prezentate viitoarele programe cultural-filantropice și educaționale pe care le va organiza Arhiepiscopia Romanului și Bacăului în Protopopiatul Bacău.