Vineri, 9 februarie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în parohiile Luncani și Podiș, a debutat Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, prin grija și implicarea preoților coordonatori pr. Duduman Cosmin-Nicolae de la Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Podiș și pr. Frunză Adrian-Constantin de la Parohia „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Luncani, dar și a colaboratorilor acestui proiect (pr. Dimofte Andrei, prof. Irina Kincses, prof. Elena Doroftei, prof. Elena Vacaru, prof. Nicolae Vacaru), proiect planificat pentru mai multe întâlniri tematice.
La inițiativa preoţilor coordonatori, cu prilejul „Anului omagial al pastorației bolnavilor și al Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”, un grup catehetic intitulat „Micii ucenici teofori”, însumând un număr de 50 de copii din cele două parohii, au participat la o cateheză tematică.
Prima activitate s-a desfășurat în cadrul Școlii gimnaziale „Ioan Măric” din Luncani, cu prezentarea catehezei „Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan”, susținută de părintele Cosmin Duduman, având scopul de a prezenta și evidenția rolul pe care sfinții îl ocupă în viața noastră și, totodată, prin exemplul personal al acestor sfinți să înțelegem suferința, îndemnând pe toți să se ferească de păcatele care pricinuiesc bolile.
Au fost evidențiate și prezentate modurile în care acestă categorie de sfinți își pune amprenta în viețile oamenilor, vindecând cu ajutorul lui Dumnezeu bolile trupești și sufletești, învățându-i și faptul că aceasta reprezintă o cale a vindecării pe care atât doctorii, cât și oamenii simpli o pot urma.
Activitățile cu tinerii din cadrul proiectului se vor desfășura în perioada 9 februarie – 24 mai a acestui an și scopul concursului este dat de valorificarea conținutului de credință al Bisericii Ortodoxe cu privire la boală, suferință și comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele său, să promoveze legătura de iubire, de cunoaștere, de apropiere și slujire dintre oameni, cu precădere relaţia copiilor şi tinerilor în raport cu cei în suferinţă.
(Pr. C.N.D.)