Cinstirea eroilor neamului în Protopopiatul Buhuși

Joi, 25 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la monumentul eroilor din centrul orașului Buhuși, un sobor de preoți sub protia părintelui protopop Vasile Cozma a depus, alături de reprezentanți ai instituțiilor din oraș, coroane de flori în cinstea eroilor români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței Ortodoxe strămoșești.

Joi, 25 mai 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la monumentul eroilor din centrul orașului Buhuși, un sobor de preoți sub protia părintelui protopop Vasile Cozma a depus, alături de reprezentanți ai instituțiilor orașului, coroane de flori în cinstea eroilor români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței Ortodoxe strămoșești.

După depunderea de coroane a fost săvârșită slujba de pomenire a eroilor. Este binecunoscut faptul că recomandarea de a pomeni eroii în această zi a fost făcută Parlamentului României și regelui Ferdinand de Patriarhul Miron, în dubla sa calitate, de Președinte al Societății Mormintelor Eroilor căzuți în Război și ca Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Române, în anul 1920. Această pomenire a durat până în 1948, când regimul comunist a întrerupt-o și a transferat-o în ziua de 9 mai. După revoluția din 1990, pomenirea eroilor în a patruzecea zi după Paști a fost reluată, fiind fixată de Sfântul Sinod în anii 1991 și 2001 ca Sărbătoare Națională Bisericească, iar de Parlamentul României în 2003 ca Sărbătoare Națională a Poporului Român.

La manifestare au participat și veteranii de război, alături de  copiii de la școlile gimnaziale din orașul Buhuși  care împreună cu toți cei prezenți au intonat și recitat cântece și poezii patriotice.

La final, părintele protopop a amintit faptul că datorită jertfelniciei eroilor, noi, astăzi, ne bucurăm de unitate națională și de libertatea mărturisirii credinței strămoșești.