Cea de-a cincea ediție a școlii de vară ,,Didascalos” a ajuns la final

A cincea ediție a școlii de vară din parohia Pogorârea Sfântului Duh din Șerbănești a ajuns la final.

Festivitatea de final a activităților de tip școală de vară a avut loc duminică, 25 iulie, după Sfânta Liturghie unde cei mici, îmbrăcați în portul tradițional românesc, și-au exprimat bucuriile, trăirile și multe cunoștințe dobândite pe parcursul unei întregi săptămâni.

Toate aceste activități culturale, artistice și recreative se desfășoară în spațiile special amenajate din interiorul edificiului bisericesc conturate sub denumirea de Centrul Didascalos. Din dorința de a oferi condiții potrivite pentru diversele domenii de activitate educativă, culturală și socială ce se derulează de aproximativ cinci ani, cu un număr considerabil de copii având vârste diferite, a fost înființat în anul 2015, la propunerea și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, centrul catehetic Didascalos.

Fiecare zi a fost una specială pentru cei 90 de copii și voluntari coordonați de cadre didactice, psihologi și îndrumători. Aceștia au inițiat activități de dezvoltare personală, recreere, educație civică și spirituală, educație pentru sănătate, muzică, s-a realizat o excursie și s-au vizitat diferite obiective.

În prima zi, la începutul festivității de deschidere, copiii au eliberat în văzduh porumbei. ,, Hulubi au zburat către cer, ducând cu ei dorințele, visele și zâmbetele noastre ale tuturor împreună cu bucuria regăsirii după o perioadă tulbure și grea” ne-a mărturisit un cadru didactic îndrumător.

Copiii participanți au fost încadrați, pe criterii de vârstă, în trei grupe unde fiecare a desfășurat activități specifice vârstei. În prima parte a zilei s-a început cu rugăciunea de dimineață, urmată de diferite teme culturale și catehetice iar în intervalul orar 12.00 – 13.00 s-a servit masa, De asemenea, copiii au primit și o gustare în jurul orelor 10.00, respectiv 15.00. În a doua parte a zilei au fost organizate activități recreative, ateliere de creație, jocuri de cunoaștere și deprindere etc.

În ziua de joi, 22 iulie, a fost organizată o excursie ce a însumat participarea la Sfânta Liturghie de la mânăstirea Acoperământul Maicii Domnului - Valea Budului precum și vizitarea mânăstirilor Ciolpani și Runc. Pentru unii dintre ei, împărtășirea cu Sfintele Taine în timpul Sfintei Liturghii a fost un moment de mare emoție sufletească. Masa de prânz a fost luată în parcul Gherăiești apoi s-a plecat spre mânăstirile Ciolpani și Runc unde li s-a vorbit despre istoricul și însemnătatea acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.

Toate activitățile s-au desfășurat cu plăcere și interes, au favorizat trăirea de către copii a realității cotidiene într-un mod aparte ce a exprimat sentimente de mulțumire, entuziasm și spirit civic de a oferi ajutor celorlalți, subordonând interesele proprii intereselor colectivității.

,,Toți copiii au avut posibilitatea de a crea, de a-și pune în valoare imaginația și personalitatea. Lucrând cu ei am reușit să descoperim anumite temperamente și aptitudini diferite de la un copil la altul. Astfel, au fost înființate mici ateliere de lucru pe teme și pe vârste”, ne-a mărturisit unul dintre profesorii coordonatori.

Prezent în ultima zi a proiectului a fost şi părintele Daniel-Ionel Marari, Inspector eparhial în cadrul Biroului de catehizare și activități cu tineretul, ce a transmis binecuvântările venite din partea IPS Părinte Ioachim.

Într-un cadru festiv, după spectacolul de final oferit de cei mici, părintele paroh Adrian Ghinea împreună cu preoţii slujitori Vasile Busuioc și Ciprian Gunea,  au mulţumit şi au felicitat pe toţi cei implicaţi în buna desfăşurare a acestei „Şcoli de vară”.

Acum au fost menționate cadrele didactice: prof. coordonator Bargagoanu Liliana (prof. Franceză), prof. înv. preșcolar : Roman Georgeta, Trifan Nela Alina, Cernat Ioana, prof. înv. primar: Marin Elena, Antohi Nelia, prof. Stan Ioan (dir. Liceu tehn. Petru Rareș), Ciobanu Manuela, Popovici Lidia, Mocanu Dorina.

Apoi, au fost oferite diplome de participare și apreciere precum și bine-cunoscutul tort, mult așteptat, alături de multe alte surprize. (Pr. Ciprian Gunea)