În seara zilei de vineri, 23 mai 2025, în Biserica „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău, a avut loc o cateheză cu tema „Prerogative și responsabilități ca efecte ale dobândirii Autocefaliei de Biserica Ortodoxă Română”, susținută de părintele Bogdan Hărăbor, profesor de religie şi paroh al Parohiei Plopana. Evenimentul s-a desfășurat după săvârșirea Tainei Sfântului Maslu și a reunit un număr mare de credincioși.
Această cateheză face parte din Proiectul catehetic al Protopopiatului Bacău, intitulat „Mergând învățați toate neamurile...”, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Manifestarea se înscrie în seria de evenimente organizate cu prilejul Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române și marchează totodată 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.
Părintele Aurel Cîrlan, parohul bisericii gazdă, având alături pe preoții slujitori Mihai-Flavius Balaban și Marian Gliga, împreună cu credincioșii prezenți, s-au arătat receptivi şi au participat activ la această cateheză, fiind deja familiarizați cu tematica, datorită manifestării din 9 mai, care a abordat tema „Contextul istoric al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și contribuția Episcopului Melchisedec Ștefănescu”.
Într-o prezentare interactivă și sprijinit de mijloace moderne de comunicare, părintele Bogdan Hărăbor a explicat cele 7 prerogative și cele 5 responsabilități ale unei Biserici Ortodoxe autocefale.
Astfel, o Biserică autocefală are dreptul de a se conduce prin propriul sinod, de a-și alege și hirotoni ierarhii, de a-și administra viața internă în mod independent, de a sfinți Sfântul Mir, de a recunoaște și acorda autonomie altor entități bisericești, de a participa la sinoade pan-ortodoxe și de a canoniza sfinți.
Totodată, ea are și responsabilitatea de a păstra dreapta credință, de a păstori credincioșii, de a se organiza canonic, de a promova viața liturgică și sfințenia și de a susține activități social-misionare și relații interbisericești.
La final, părintele paroh Aurel Cîrlan a adresat un cuvânt de mulțumire părintelui Bogdan Hărăbor pentru prezență și pentru profunzimea temei abordate, precum și credincioșilor care au participat cu interes și deschidere la această întâlnire catehetică.
(Pr. B.M.F.)