Vineri, 18 noiembrie 2022, în biserica „Sf. Trei Ierarhi” Bacău, credincioşii veniţi la Taina Sfântului Maslu să se roage pentru sănătatea lor sufletească și trupească, dar şi a celor dragi, au avut bucuria de a participa şi la cateheza „Rugăciunea profeților și a drepţilor în Vechiul Testament”, susținută de către părintele Mihai-Flavius Balaban.
Tema acestei cateheze este prima dintre temele Programului-cadru din „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” propropuse de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, intitulată „Repere biblice de comuniune a omului cu Dumnezeu prin rugăciune: rugăciunea profeţilor şi drepţilor Vechiului Testament”, din cadrul capitolului „Rugăciunea în Sfânta Scriptură”.
Credicioşii au putut să rememoreze cu acest prilej câteva dintre nenumăratele exemple de rugăciune pe care ni le oferă Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, reflectate în dispoziția și angajarea omului cu toată ființa sa pe calea împlinirii voii lui Dumnezeu și a dobândirii comuniunii depline cu El.
Tema acestei cateheze poate fi rezumată în una dintre cele mai profunde definiţii pentru rugăciunea întâlnită în Vechiul Testament, cea dată de Sfântul Ioan Scărarul, care spune că „rugăciunea este, după însușirea ei, însoțirea și unirea omului cu Dumnezeu.”
Valoarea şi folosul rugăciunii Vechiului Testament devine, aşadar, bun al tuturor timpurilor, includerea ei în Biserică şi folosirea ei pe scară largă în viaţa de zi cu zi a creştinilor nefăcând altceva decât să confirme Vechiul Testament, călăuzitor către Hristos.
Astfel, rugăciunea patriarhilor, rugăciunea Anei, a drepţilor şi prorocilor, a regelui-proroc David sau cea rostită de regele Solomon la sfinţirea Templului şi, nu în ultimul rând, rugăciunea Psalmilor pun în lumină momente de o mare profunzime și de o desăvârşită frumuseţe spirituală a omului în faţa lui Dumnezeu.
Această seară duhovnicească desfăşurată în Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, face parte din proiectul socio-cultural intitulat „100 de cateheze în Postul Crăciunului”, implementat în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2022 în Protoieria Bacău, fiind derulat în cadrul demersului catehetic mai amplu, intitulat „Mergând învățați toate neamurile”.