Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și în parteneriat cu Paraclisul Catedralei Naționale, în perioada 9–11 mai 2025 a avut loc în comuna Agăș (satul Coșnea) o nouă ediție a caravanei medicale „Sănătate pentru sate”, destinată sprijinirii a peste 100 de persoane vulnerabile — copii și vârstnici cu venituri reduse sau fără acces la servicii medicale.
Această activitate de solidaritate și misiune a fost posibilă datorită colaborării instituționale și eforturilor unite ale mai multor entități, printre care se numără Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, Protopopiatul Moinești, Mănăstirea Măgura Ocnei, Parohia Coșnea, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, Primăria Agăș și Școala Gimnazială locală.
Pe durata a trei zile (9–11 mai), peste 100 de persoane au beneficiat de consultații medicale gratuite oferite de specialiști în psihiatrie, ortopedie, cardiologie, chirurgie generală, diabet și boli de nutriție, ginecologie, gastroenterologie și pediatrie. Au fost efectuate investigații EKG, ecografii, iar în mod special a fost integrată componenta de prevenție și diagnosticare a cancerului adresată femeilor.
Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului eparhial „Caravana Medicală – Pe urmele sfinților tămăduitori”, o inițiativă prin care Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei își propune realizarea anuală a cel puțin cinci caravane în comunitățile marginalizate și greu accesibile ale eparhiei.
„Este o comunitate profund izolată, fără transport public și cu medicul de familie aflat la 20 km distanță. Din păcate, multe persoane nu beneficiază de servicii medicale regulate, iar medicii au identificat astăzi multiple probleme de sănătate” a declarat părintele Ilarion Mâță, consilier la Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei.
De asemenea, doamna doctor Cristina Petcu, medic primar psihiatru și voluntar al caravanei a subliniat importanța unor astfel de acțiuni spunând: „Este foarte important să avem o activitate permanentă în comunitate, să ne ajutăm unii pe alții, să aflăm informații noi, să ne manifestăm bucuria, dragostea. Este o bucurie foarte mare. O zi minunată de mai ne a adus această împlinire sufletească.”
În organizarea acestei acțiuni au fost implicate Mănăstirea Măgura Ocnei, care, prin bunăvoința Maicii Starețe Filofteia Ciocan, a oferit cazare și masă pentru echipa medicală și voluntarii Paraclisului, în perioada 9–11 mai. Atmosfera duhovnicească și ospitalitatea monahală au contribuit la buna desfășurare a caravanei, completând lucrarea de tămăduire a sufletului și a trupului.
La nivel local, Părintele Paroh Daniel Apostoaie s-a implicat activ în identificarea beneficiarilor, asigurarea logisticii și coordonarea cu autoritățile și partenerii. De asemenea, tot în aceste zile părintele Apostoaie împreună cu voluntarii caravanei au desfășurat și o campanie de distribuire de alimente pentru familiile care înregistrează un grad de vulnerabilitatea foarte ridicat.
În semn de recunoștință, voluntarii și medicii au primit icoane, din partea Protoieriei prin Părintele Protopop Costel Mareș, iar din partea Arhiepiscopiei, diplome omagiale oferite de părintele consilier eparhial Ilarion Mâță.
Un moment emoționant a fost întâlnirea cu o văduvă rămasă fără niciun sprijin după moartea soțului. „Sunt multe familii cu un singur venit, mame casnice, lipsuri și nevoi. Astfel de caravane nu sunt doar intervenții medicale, ci gesturi de speranță, de prezență, de mângâiere creștină,” a mărturisit unul dintre psihiatrii implicați.
Proiecte viitoare
Activitatea de la Coșnea este parte dintr-un efort continuu. În luna septembrie 2025, cu prilejul Zilelor Cultural-Duhovnicești de la Moinești, Părintele Protopop Costel Mareș va organiza o nouă caravană medicală în colaborare cu echipa Paraclisului Catedralei Naționale, coordonată de domnul Dănuț Prună. Aceste activități întregesc vocația misionară a Bisericii, care îmbină rugăciunea cu fapta concretă.
Campania „Sănătate pentru sate” se desfășoară în baza unui protocol semnat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății în anul 2015. De la debut, peste 16.000 de persoane au beneficiat de consultații medicale gratuite, în cadrul a 135 de acțiuni, în cele mai izolate colțuri ale țării.
Negru Gheorghe