Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” și „Sf. Cuv. Gherasim din Kefalonia” din Parohia Viișoara (Jevreni), Protopopiatul Onești, a primit în ziua de 18 octombrie a.c. slujba resfințirii prin grija și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului de către IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. La slujba Sfintei Liturghii, precum și la acest moment de sărbătoare, alături de Ierarhul constănțean au fost prezenți P.C. Pr. Ioan Bărgăoanu, protopop al Protoieriei Onești, ieromonahi și preoți din comunitățile din apropiere, precum și oficialități locale din comuna Ștefan cel Mare.
După ample lucrări de reparații capitale și consolidare la interior și exterior desfășurate în ultimii șase ani sub coordonarea preotului paroh Mircea Enache, slujba de resfințire a bisericii parohiale din localitatea Jevreni a fost săvârșită de cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului de către IPS Părinte Teodosie al Tomisului, după care a fost oficiată slujba Sfintei Liturghii pe o scenă frumos împodobită în aer liber.
Biserica a fost resfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, atât la exterior, cât și pe interior, iar Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin.
Tot acum, au fost binecuvântate de către Ierarhul constănțean troiță de lemn în stil maramureșean, din curtea parohială ce a fost ridicată în cinstea eroilor parohiei din cele două războaie mondiale, casa mortuară de curând construită și casa praznicală proaspăt restaurată.
Arhiepiscopul Teodosie le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică, îndemnând la pregătirea pentru veșnicie, la credinţă puternică și la rugaciune constantă.
Acest cuvânt spus de Mântuitorul Hristos: Nu mai plânge! este spus și pentru noi toţi care plângem pentru cei adormiți uneori peste măsură, ci noi trebuie fiecare să ne pregătim pentru ceasul plecării din viața aceasta așteptând acest moment ca pe unul hărăzit de Dumnezeu și binecuvântat unde este viața cea deplină. Noi aici pe pământ nu avem tot ce ne trebuie, noi aici suntem amestecați între bine și rău, suntem între întuneric și lumină. Nu se dobândește fără osteneală viața viitoare ci se pregătește de către toți. Copilul a fost dat înviat mamei sale, tocmai pentru ca aceasta să îl învețe toate învățăturile și de acum văduva va avea cu adevărat mare grijă de copilul ei. Toți cei care sunteți părinți să aveți grijă de copiii dumneavoastră pentru că prin ei vă apropiați de Dumnezeu. Vă rog să duceți mulțumirea mea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a binecuvântat să fiu astăzi aici și să slujesc în mijlocul frățiilor voastre, cler și popor.
Un cuvânt de apreciere a fost rostit și de părintele protopop Ioan Bârgăoanu la adresa IPS Părinte Teodosie.
IPS Voastră cu smerenie vă transmit gândul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, care nu întâmplător va delegat astăzi, de ziua de naștere întru preoție a părintelui paroh Mircea, pentru această frumoasă împreună slujire unde ne-ați arătat înțelepciunea și harul pe care l-ați manifestat în ultima perioadă de pandemie, iar credincioșii parohieni vă mulțumesc într-un mod cu totul aparte pentru aceasta. Vă sărutăm dreapta!
Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohie, la recomandarea părintelui protopop, preotului paroh Mircea Enache i s-a acordat o distincție bisericească.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Armonia” de la Constanța.
La slujba de resfințire și la Sfânta Liturghie au luat parte credincioşi care au respectat măsurile de protecție sanitară și care au stat la rând și pentru a trece prin Sfântul Altar, într-un mod foarte bine organizat.
Scurt istoric:
În biserica parohială se află o raclă cu veșmintele Sfântului Cuvios Gherasim din Kefalonia care a devenit ocrotitor al bisericii (al doilea hram fiind serbat pe data de 20 octombrie a fiecărui an.
Satul Viișoara (fost Jevreni), component al comunei Ștefan cel Mare din județul Bacău, se află situat la poalele Culmei Pietricica pe cursul inferior al râului Trotuș. Istoria acestui sat se întinde pe o perioadă de peste 500 ani, fiind un sat populat de către descendenți ai răzeșilor împroprietăriți de către domnitorul Ștefan cel Mare.
În anul 1466 (atestat și în 1684 de către cronicarul Miron Costin) se menționează de existența ținutului Trotuș într-un act de donație emis de domnitorul Ștefan cel Mare către Ioanis din satul Munte numit si Jevreni (actualul sat Viișoara). Aceste așezări străvechi, călcate adeseori de popoarele migratoare, trăiesc prin legenda Stejarului din Borzești, ce amintește de copilăria lui Ștefan cel Mare.
De asemenea, există în marginea de vest a satului Viișoara un site arheologic numit Piscul Corbului unde s-au descoperit urmele unei așezări eneolitice aparținând culturii Cucuteni.
(pr. Daniel Ionel Marari)