Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a sfinţit duminică, 7 septembrie 2014, biserica Parohiei Coţuşca din Protopopiatul Săveni. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unui număr mare de credincioşi din parohie şi din satele învecinate.
Credincioşii din Parohia Coţuşca, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, au trăit în cea de-a şaptea zi a lunii septembrie 2014 unul dintre cele mai frumoase evenimente duhovnicești. Biserica "Naşterea Maicii Domnului", a cărei construcţie a început acum aproape două decenii, a fost sfinţită de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, ca delegat din partea Înaltpreasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Programul manifestărilor a început la orele dimineţii, când Preasfinţia Sa a fost întâmpinat de soborul preoţilor şi de autorităţile locale. A urmat Slujba sfinţirii la exterior şi a Sfintei Mese, la interior, iar apoi, pe un podium special amenajat, ierarhul de la Roman a slujit Sfânta Liturghie. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi pr. Constantin Macuc, protopop al Protopopiatului Săveni. În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din Protopopiatul Săveni. ”Am prilej de bucurie oferit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan să vin în părțile acestea pentru a mă ruga împreună cu frățiile voastre și a face lucrarea de sfințire, de târnosire a lăcașului de închinare”. În cuvântul de învățătură, ierarhul romașcan a vorbit despre semnificația sărbătorii Nașterii Maicii Domnului și a Înălțării Sfintei Cruci în contextul începutului anului bisericesc. ”Duminica de astăzi ne pregătește pentru sărbătoarea Înălțării sfintei și de viață făcătoarei Cruci, iar în cărțile de ritual, se vorbește despre înaintea prăznuirii Nașterii Maicii Domnului. Toate acestea au o bună rânduială în contextul începutului de an bisericesc. În aceste zile noi suntem chemați să ne angajăm la împlinirea poruncilor Bisericii și la înnoirea vieții duhonvicești, fără de care nu poate exista mântuire. Cele două sărbători ne îndeamnă la renaștere duhovnicească prin tainele Bisericii și la asumarea crucii în contextul socio-cultural contemporan”, a spus ierarhul.
Momentul sfinţirii bisericii din Coţuşca a avut loc după 17 ani "de muncă asiduă", după cum a mărturisit preotul paroh Constantin Tudosă. Pentru enoriaşii din parohie şi pentru părintele lor duhovnicesc, această zi va fi marcată de acum prin săvârşirea Sfintei Liturghii în fiecare zi de dumnică și sărbătoare. "Slujba sfinţirii bisericii parohiei noastre a fost un eveniment deosebit. În fiecare an, pe data de 7 septembrie, vom săvârși Sfânta Liturghie în amintirea acestui eveniment important din viața satului și a comunei noastre. Le mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit, care ne-au ajutat și care au fost alături de noi la acest eveniment. O surpriză frumoasă a fost întâlnirea cu Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, întrucât ne-am revăzut după mai bine de 40 de ani de când am fost colegi la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț. La slujbă a participat un număr mare de credincioși și am avut musafiri din toate părțile țării. Îi mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ajutat și am săvârșit această lucrare", a mărturisit părintele paroh Constantin Tudosă.
Zidirea lăcaşului de închinare din Coţuşca s-a încheiat anul acesta, urmând ca în perioada următoare să fie demarate lucrările de pictură, atât la interior, cât şi la exterior, pe o suprafaţă de 1300 de metri pătraţi. Cele aproape două decenii de osteneală depuse de părintele paroh au fost răsplătite de Centrul Eparhial Iaşi, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan şi la propunerea părintelui protopop Constantin Macuc, cu acordarea distincţiei de iconom stavrofor. "Pentru mine, această sfințire a însemnat o bucurie și o mulțumire sufletească fără egal. La cei aproape 63 de ani de viață, am reușit împreună cu enoriașii realizarea acestui obiectiv, cu ajutorul lui Dumnezeu şi al Maicii Domnului. Nu există o bucurie mai mare pentru un preot decât atunci când realizează un asemenea obiectiv, o asemenea lucrare, în slujba Domnului și pentru comunitate, pentru popor. În afară de familie și de copii, construcția acestei biserici este cea mai mare realizare", a remarcat pr. paroh Constantin Tudosă. Pentru sprijinirea lucrărilor de construcţie, mai mulţi ctitori şi donatori au primit diplome şi distincţii, între care amintim pe doamna preoteasă Marineta Tudosă și pe epitropul Constantin Viorel Ciobanu, căruia i s-a înmânat de către delegatul Arhiepiscopiei Iașilor, pentru implicarea deosebită în ctitorirea acestui lăcaș, Crucea moldavă pentru mireni. Pe tot parcursul zilei de duminică, oamenii au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar pentru a se închina Sfintei Mese.