Biserica, alături de autoritățile publice județene, sprijină persoanele vulnerabile din județul Bacău

În perioada 19-20 martie 2020, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a devenit membră în structurile celulelor de criză ale Prefecturii și Consiliului Județean Bacău organizate în vederea prevenirii efectelor pandemiei cu coronavirus (COVID -19) și partener în sprijinirea urgentă a persoanelor vârstnice izolate la domiciuliu, cel mai vulnerabil segment de populație în actualul context.

Ședința din 19 martie 2020, organizată de Prefectura Bacău și coordonată de domnul Prefect Liviu alexandru Miroșeanu, a adunat cei mai activi actori sociali din Bacău, un număr restrâns de instituții care se pot implica în campania de sprijinire a persoanelor vârstnice vulnerabile din comunitate, afectate de consecințele răspândirii pandemiei cu coronavirus (COVID – 19). La această întâlnire au fost prezente Crucea Roșie Bacău, Fundația de Sprijin Comunitar (FSC), Asociația Lumina și Asociația Betania. După cuvântul de deschidere, domnul prefect a  explicat nevoia acută de a ne uni forțele și de a colabora cu instituția pe care o coordonează în lupta împotriva pandemiei, apoi a subliniat rolul decisiv pe care îl are Biserica Ortodoxă Română, respectiv Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Pr. Ilarion Mâță, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în cadrul acestui protocol de colaborare cu autoritatea publică, a explicat rolul pe care îl are eparhia în acest proiect. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, instituția care are cea mai mare acoperire geografică în județul Bacău (352 de parohii),  și care se bucură de o implicare responsabilă din partea preoților slujitori, va veni în proiect cu următoarele atribuții:

- va oferi listele de persoane vârstnice cele mai vulnerabile din comunitate prin preoții celor cinci Protopopiate din județul Bacău (Bacău, Onești, Moinești, Buhuși și Sascut);

 - va furniza mai multe spații ale protopopiatelor eparhiei pentru depozitarea alimentelor neperisabile care se vor împărți vârstnicilor;

 - va susține proiectul umanitar cu câteva sute de voluntari (preoți, angajații neclericali și alți voluntari din parohiile Eparhiei Romanului și Bacăului).

Din partea Prefecturii Bacău, coordonator al proiectului va fi domnul Sorin Ailenei, Manager Public în cadrul acestei instituții. La sedință participanții au subliniat necesitatea identificării de materiale sanitare și de protecței, de alimente neperisabile și de resurse umane suficient de numeroase pentru a răspunde multor solicitări de sprijin umanitar care deja au fost transmise de către vârstnicii neajutorați. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cunoscând cel mai bine situația credincioșilor vârstnici din parohii, prin intermediul Pr. Ilarion Mâță, coordonatorul proiectului eparhial social-medical „Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!”, a indicat membrilor celului de criză prefecturale și Criterii de selecție pentru acordarea ajutoarelor de urgență persoanelor vârstnice cu risc major de autoizolare și îmbolnăvire:

1. Suport în achiziționarea contra cost de alimente neperisabile, medicamente, plata de utilități și alte bunuri absolut necesare:

- inexistența rudelor de până la al doilea grad de rudenie (nepot)

- ar trebui să intervenim acolo unde vârstnicii nu au nici măcar nepoți în apropiere;

- gradul de dependență (gradul I de invaliditate va avea prioritate) ;

- vârsta (vor avea prioritate cei mai vârstnici).

2. Sprijin material, constând în alimente neperisabile :

- condiția socială (venituri foarte mici)

- lispa rudelor de gradul I și II

- grad de dependență

 

          La ședința din data de 20 martie 2020, la Sala Mare a Consiliului Județean Bacău, sub directa coordonare a Domnului Sorin Brașoveanu, Președintele Consiliului Județean, s-au reunit mai mulți actori sociali publici și privați, DGASPC Bacău, ONG-uri furnizoare de servicii sociale pentru vârstnici și alți parteneri cu implicații semnificative în comunitate. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată de Pr. Ilarion Mâță, coordonatorul Departamentului ONG eparhial și responsabil cu proiectul de sprijinire a persoanelor vulnerabile, afectate de pandemia cu COVID – 19.

          Domnul Brașoveanu a dat cuvântul mai multor reprezentanți ai insituțiilor prezente: Fundația de Sprijin Comunitar (lider de proiect), Crucea Roșie Bacău, Asociația Lumina, Asociația Betania și altele. Pr. Ilarion Mâță, delegatul Inalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a subliniat rolul pe care îl va avea Biserica Ortodoxă Române, implicarea părinților protopopi, a clericilor, asistenților sociali, specialiștilor din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și mai ales a voluntarilor.

          În cadrul acestui proiect, printr-o hotărâre de Consiliu Județean, vor fi alocate fonduri pentru achiziționarea materialelor sanitare și de protecție pentru voluntari, angajarea de personal calificat – îngrijitor bătrân la domiciliu și achiziționarea de alimente neperisabile pentru vârstncii cei mai vulnerabili din comunitate. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin protopopiate, va contribui cu resursa umană (preoți, voluntari și angajați laici), spațiile de depozitare a alimentelor în 10-12 locații din județul Bacău și cu listele de vârstnici care nu au niciun suport. Părintele Ilarion a transmis arhiereștile binecuvântări ale Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim, urările sale de bine și credința în reușita acesti misiuni asumată de toate instituțiile, afirmând faptul că Arhiepiscopia a fost, este și va fi întotdeauna alături de comunitate.