Băcăuani în ie, în comuniune, la Liturghie

Vineri, 24 iunie 2022, în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, credincioșii băcăuani au avut prilejul să participe la prima sărbătorire a Zilei Iei, ca sărbătoare instituită prin lege, bucurându-se de prezența IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a binecuvântat costumele naționale românești prezentate sau purtate de credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie de hram, la biserica ce poartă hramul Înaintemergătorului. De anul acesta, ziua de 24 iunie a fost declarată  ca „Ziua Iei”, prin legea adoptată de Camera Deputaților în ședința din 31 mai 2022.

Potrivit legii, cu prilejul „Zilei Iei” pot fi organizate activități culturale, sociale și artistice și pot fi difuzate, prin mijloace de informare în masă, materiale care vizează promovarea și protejarea iei. În baza decretului amintit, unitățile de învățământ, unitățile de cult, centrele comunitare, instituțiile culturale, precum și reprezentanțele diplomatice ale României, sunt invitate să participe la acțiuni de promovare a iei.
În spiritul tradiției instituite în ultimii ani, la hramul de vară al Bisericii "Sfântul Ioan" din Bacău, toți credincioșii au participat la Sfânta Liturghie înveșmântați în ii, cea mai frumoasă expresie a sufletului românesc ce ia formă prin broderie!

Anul acesta Liturghia arhierească de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, împreună cu părintele arhim. Pimen Costea și un sobor de preoți băcăuani, răspunsurile la strană fiind date de maici de la Mănăstirea Tisa Silvestri, sub îndrumarea maicii starețe stavrofora Teoctista Ungureanu.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a binecuvântat costumele naționale românești și buchetele de sânziene și flori de vară, care au fost oferite credincioșilor. Rugăciunea de binecuvântare a fost alcătuită special pentru acest moment de către chiriarhul de la Roman, care nu a uitat să pomenească în rugăciune pe toți copiii și tinerii aflați în examene, an de an, în această perioadă: "Astăzi, fiii poporului român binecredincios, pentru a cinsti evenimentul Nașterii Înaintemergătorului, îmbracă tradiționalele costume ale strămoșilor, ornate cu cele mai frumoase flori ce cresc pe plaiurile românești, și se roagă Ție cu evlavie ca, în chip nevăzut, să le trimiți ajutorul și binecuvântarea Ta, încât să poată înfrunta necazurile și greutățile vieții, iar sufletele lor să le îmbraci cu haina luminată a pocăinței.

Așa cum pe o singură tulpină a acestor binecuvântate sânziene nu poți număra multitudinea florilor pline de nectar, din care albinele adună mierea și o depun în fagurii stupului lor, tot așa Tu depozitează în vistieria inimilor noastre nenumăratele și neprețuitele roade ale Duhului Sfânt.

Binecuvântează copiii și tinerii aceștia, precum și pe toți credincioșii care sunt înveșmântați în frumoasele costume de tradiție românească păstrate cu sfințenie de la strămoși.

Pentru rugăciunile Sfântului Proroc Ioan, ocrotește, Doamne, pruncii, copiii și tinerii neamului, ajută-i să crească și să fie educați în duhul credinței pravoslavnice, iar în sufletele lor să înflorească sânzienele faptelor bune învăluite în lumina slavei Împărăției Tale, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin."

Credincioșilor prezenți la slujba de hram le-au fost oferite de către voluntari, sub îndrumarea pr. paroh Marius Popescu, peste 400 de pachete cu alimente specifice perioadei de post în care ne aflăm.

Ziua hramului a fost precedată de aducerea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Giurgeni, așteptată cu emoție de credincioșii care au petrecut alături de ea trei zile în rugăciune, cu binecuvântarea preoților Marius Popescu, Gelu Chiribău, Ioan Apostu, slujitori în această parohie. În fiecare an, Zilele Parohiei Sfântul Ioan devin prilej de participare la "școala de rugăciune", instituită prin citirea neîntreruptă din Psaltire, slujba Sfântului Maslu, slujba Vecerniei unite cu Litia, acatiste și paraclise. (Mioara Ignat)