Miercuri, 31 octombrie 2018, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bacău au fost pomeniți tinerii trecuți la cele veșnice în urma incendiului petrecut pe 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv din București.
Se împlinesc trei ani de când România a fost zguduită de drama impresionantă care a deturnat în doar 153 de secunde viețile a peste 200 de oameni și a familiilor acestora. Dar nu doar cei care și-au pierdut viața au suferit, ci toți cei circa 500 de tineri aflați în Clubul Colectiv la momentul declanșării incendiului au fost marcați pentru totdeauna de cumpăna prin care au trecut.
Alături de victime și părinții acestora, alături de prieteni și de oamenii impresionați de cele întâmplate, s-a aflat încă din primele clipe ale tragediei părintele Vasile Bîrleanu, de la Capela ISU – Dealul Spirii din București. De atunci, pe parcursul celor trei ani care au trecut, Biserica a acordat constant asistență spirituală și materială celor afectați de incendiul de la Colectiv.
Pomeniți constant în cadrul Sfintei Liturghii, an de an, la final de octombrie, în biserici se oficiază slujbe de Parastas în memoria celor 65 de tineri trecuți la Domnul în urma incendiului din Clubul Colectiv. În acest context, și anul acesta, la Bacău, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele vicar-administrativ Arhim. Pimen Costea, alături de pr. protoiereu Costică Busuioc și înconjurat de un sobor de preoți băcăuani, a oficiat slujba de pomenire a tinerilor care au pierit în urma tragediei din Colectiv. În cuvântul rostit cu această ocazie, părintele arhimandrit Pimen Costea a subliniat că datoria noastră, a celor care încă suntem în viață, este să îi pomenim pe cei adormiți întru nădejdea învierii veșnice, căci „fiecare Veșnică pomenire pe care o intonăm în biserică este atât o rugăciune, cât și o declarație de dragoste, de ne-uitare. Să fim responsabili față de cei care nu mai sunt! Să trăim prin ei, dar și ei prin noi. Să nu lăsăm timpul să aștearnă uitarea peste ei, ca ei să se bucure de ceea ce dragostea noastră poate face încă pentru ei.”
La slujba de pomenire oficiată astăzi la Bacău soborului de slujitori s-au adăugat și părinții a două dintre victime, precum și supraviețuitori ai tragicului eveniment, cât și prieteni și apropiați ai acestora.
La finalul slujbei de pomenire, ofrandele aduse pentru sufletele celor adormiți din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au fost împărțite celor prezenți, iar pachetele au fost dăruite bolnavilor de la spitalul de Pneumoftiziologie din Bacău. (Mioara Ignat)