La liceul ”N.V. Karpen” din Bacău, programul național ”Școala altfel” a prilejuit vizita specialiștilor de la Centrul pentru consilierea și recuperarea persoanelor dependente ”Izvorul Tămăduirii”, din cadrul Asociației socio-medicale ”Siloam”. Scopul vizitei se înscrie într-o campanie purtată la nivel local (penitenciar, spitale, licee), privind consumul de alcool, droguri si alte substante psihoactive.
Cu prilejul programului național ”Școala altfel”, miercuri, 28 martie, elevii liceului ”N.V. Karpen” din Bacău au putut asista la un seminar ținut de specialiștii Centrului ”Izvorul Tămăduirii”, din cadrul Asociației socio-medicale ”Siloam”. Sub denumirea ”Viața ta e în mâinile tale”, întâlnirea a avut ca scop informarea și prevenția privind consumul de alcool, drog sau alte substanțe psihoactive și se înscrie într-o campanie de informare-prevenție susținută de Centrul ”Izvorul Tămăduirii” la nivel local (penitenciar, spitale, licee). Din echipa de specialiști care le-a vorbit elevilor fac parte: Pr. Liviu Burlacu, vicepreședintele Asociației socio-medicale ”Siloam”, coordonator Centrul ”Izvorul Tămăduirii”, psihoterapeut Maria Livioara Cojoc, specialist în adicție și psihologul Ovidiu Capătă - consilier adicție.
Elevii prezenți în amfiteatrul liceului ”N.V. Karpen” din Bacău au fost informați despre pericolele consumului de alcool și drog, felul în care aceste dependețe afecteaza atât persoana aflată în consum, cât și familia, cercul de prieteni, colegi, ducând la o degradare treptată și ireversibilă a persoanei dependente și mediului în care acesta se desfășoară. Activitatea susținută la liceul băcăuan cimentează, astfel, o colaborare mai veche și productivă dintre instituția de învățământ și Centrul ”Izvorul Tămăduirii”, oferind o ”altfel” de abordare a dependenței, într-o săptămână de ”școală altfel”, trăgând, de asemenea, câteva semnale de alarmă cu privire la riscurile pe care le poate presupune nepăsarea, neglijența, criza familială și socială, favorizată de o lipsă a valorilor și o întârziere a intervenției specializate atunci când o problemă precum dependența își face simțită prezența.
La finalul întâlnirii, tinerii au avut ocazia să adreseze întrebări invitaților și să primească informații suplimentare despre această boală care afectează atât individul cât și familia acestuia și care riscă, aproape de fiecare dată, să devină o problemă a societății, în general, simțindu-se tot mai mult nevoia unor intervenții responsabile și asumate.