În perioada 13-18 mai 2019, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, la Palermo – Italia, Federația Filantropia a Patriarhiei Române a fost implicată în a doua etapă a proiectului ”FOCUS – Consolidarea Capacității lucrătorilor sociali în oferirea abilităților de viață”, denumit Traiectorii privind includerea competențelor abilităților de viață în domeniul social.
Proiectul european Erasmus + ”FOCUS – Consolidarea Capacității lucrătorilor sociali în oferirea abilităților de viață” este implementat de Federația Filantropia a Patriarhiei Române, în calitate de partener, fiind coordonat de Società Cooperativa Sociale 3P (Padre Pino Puglisi), alături de Associazione Per La Mobilitazione Sociale Onlus (Italia) și Cooperativa Desincoop (Portugalia).
Timp de o săptămână asistenți sociali și reprezentanți ai celor trei țări participante au împărtășit experiențele profesionale și alături de formatori din cadrul Universității din Palermo și ai Asociației „Meta Emozioni”, au primit noi informații legate de: cunoașterea propriilor abilități, luarea deciziilor în instituții, rezolvarea problemelor prin creativitate, percepția propriilor stări interioare și a emoțiilor beneficiarilor, sinestezia emoțională, înțelegerea emoțiilor, gestionarea personală, gestionarea interpersonală, comunicarea asertivă și facilitarea. Toate aceste noțiuni au fost oferite de cadre didactice de la Universitatea din Palermo și diseminate de formatorii proiectului, psihologi, terapeuți și practicieni, în mai multe ateliere de lucru.
Delegația din România a fost compusă din reprezentanții a opt organizații ce fac parte din Federația Filantropia a Patriarhiei Române.
Delegatul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a fost pr. Ilarion Mâță, Președintele Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, care a prezentat în general activitatea Federației, componența și specificul social și educațional al acesteia, cât și activitatea socio-medicală, administrativă și educațională a asociației de la Hârja.
La finalul vizitei de lucru din Palermo, delegația din România a oferit celor prezenți un moment specific al spiritualității creștin ortodoxe, intonând imne pascale și dăruind tututor salutul tradițional de „Hristos a Înviat”.
Părintele Ilarion Mâță, Inspector eparhial la Sectorul Social – Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și cadru didactic universitar asociat al Secției de Teologie Ortodoxă Asistență Socială din cadrul Facultății „Dumitru Stăniloae” din Iași, a afirmat următoarele : „ Experiența din Palermo a fost una utilă deoarece am luat contact cu realitățile sociale ale colegilor din țările partenere ale acestui proiect, Italia și Portugalia. Atelierele de lucru au avut scopul identificării resurselor personale și organizaționale ce pot fi puse în slujba formării asistenților sociali, a lucrătorilor sociali a personalului ce activează în centrele inființate de organizațiile Patriarhiei Române. Aducem mulțumire Părintelui Patriarh Daniel pentru onorantă misiune de a reprezenta mediul social al Patrirhiei Române și Părintelui Consilier Patriarhal Ciprian Ioniță, Președintele Federației Filantropia care a delegat reprezentanții celor opt instituții ce oferă reprezentativitate la nivel național. În mod particular, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin dinamica celor 14 organizații nonprofit, Biroul de asistență socială, protopopiatele și parohiile care desfășoară activități socio-medicale și educaționale în cadrul Sectorului Social – Filantropic cu binecuvântarea și implicarea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, vin în sprijinul tuturor categoriilor de persoane aflate în dificultate de pe curpinsul eparhiei: copiii cu deficiențe, copiii și tinerii cu risc de abandon școlar și marginalizare socială, familiile cu probleme sociale, femeile aflate în criză de sarcină și abuzate, persoanele în adicție, copiii și tinerii cu rezultate deosebite la învățătură, dar fără posibilități financiare, persoanele vârstnice îngrijite la domiciliu și în centrele rezidențiale. În egală măsură, această deplasare vine și în sprijinul viitorilor asistenți sociali, având mandatul Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, de a implementa în cadrul orelor de curs, seminar și practică de specialitate, informațiile legate de însușirea abilitățile de viață în profesia de asistent social a celor ce lucrează sau vor lucra în sistemul de protecție socială din cadrul organizațiilor Bisericii Ortodoxe Române”.
Pornind de la o analiză atentă a nevoilor dintr-un context social în care, pe de o parte, există copii, adolescenți și familii aflate în situații de risc socio-economic, cultural și psihologic și, pe de altă parte, există lucrătorii sociali care trebuie să dețină toate abilitățile necesare pentru a face față acestor situații problematice, proiectul FOCUS intenționează să ofere un model care să fie folosit pentru formarea profesioniștilor, care să dețină abilitatea de a integra în munca lor „abilitățile de viață”.
Abilitățile de viață se referă la un grup de abilități psihosociale și interpersonale care contribuie la o viață productivă, ajutând la îmbunătățirea competențelor în ariile de activitate vizate. Profesioniștii din domeniul social pot folosi prolific abilitățile de viață ca un instrument eficient de intervenție în domeniul lor de practică, scopul proiectului fiind de a oferi echipelor sociale abilitățile necesare pentru a face față noilor provocări.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește abilitățile de viață ca fiind „abilitățile de comportament adaptiv și pozitiv care permit persoanelor să se ocupe eficient de cerințele și provocările vieții cotidiene” (OMS, 1994). Acestea vizează: luarea deciziilor, rezolvarea problemelor, gândirea creativă, gândirea critică, comunicarea eficientă, abilitățile de relaționare interpersonală, conștiința de sine, empatia, gestionarea emoțiilor și combaterea stresului (OMS, 1994).
Consolidarea abilităților asistenților sociali în vederea sprijinirii persoanelor aflate în nevoie atrage rezultate mai bune și beneficii pentru persoanele asistate, precum și reducerea stresului emoțional și a comportamentului problematic, concomitent cu creșterea succesului profesional. (Liliana Pânzaru)