În zilele de 10 și 11 ianuarie 2024, Ambasada Marii Britanii la București a organizat și susținut o conferință națională cu organizațiile societății civile, despre reglementarea și provocările cu care se confruntă ONG-urile din România.
Acest eveniment, deschis de Rebecca Shah - Vice-Ambasador al Marii Britanii în România, a fost condus de experți ai Comisiei de Caritate din Marea Britanie / Charity Commission și ai Centrului European de Reglementare Legislativă a Organizațiilor Societății Civile fără scop patrimonial (ECNL), având sediul la Haga. ECNL este o organizație neguvernamentală internațională, care lucrează la împuternicirea societății civile prin crearea unor cadre juridice și politice favorabile, precum și rapoarte de țară cu recomandări pentru îmbunătățirea relației ONG-urilor cu autoritățile țării respective.
Mădălina Turza – activistă cu vastă experiență în societatea civilă (îndeosebi problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în România), dar și experiența sa din Guvern, a mediat conferința.
Scopul întrunirii a fost de a discuta peisajul actual de reglementare și a aprofunda provocările cu care se confruntă societatea civilă din România, dar și construirea de relații eficiente cu autoritățile, de a împărtăși bunele practici de lucru împreună și de a explora oportunități de colaborare. Perspectivele și experiențele aduse de participanții a peste 40 de ONG-uri au contribuit semnificativ la discuție. Focusul s-a îndreptat către problemele majore ale societății: problema sărăciei și a disparității sociale, dizabilitate, vârstnici, comunitatea rromă și traficul de persoane.
Asociația "Sf. Voievod Ștefan cel Mare" Hârja, a participat prin parteneriatul cu Asociația Libra la acest eveniment. Conferința a servit drept platformă pentru a împărtăși perspective, pentru a aborda în mod colectiv provocările din cadrul de reglementare și finanțare, pentru a explora strategii pentru îmbunătățirea colaborării cu autoritățile și dezvoltarea unor relații de lucru mai puternice între guvern și societatea civilă.
Întrunirea a fost de asemenea o oportunitate de a afla despre lucrurile pozitive, despre roluri, impact și realizări ale unor ONG-uri de talie națională ori internațională, dar și dificultățile cu care se confruntă acestea în condițiile unui mediu legislativ provocator și al unui parteneriat cu autoritățile nu întotdeauna pozitiv.
O societate civilă puternică și activă este o parte importantă a democrației moderne, iar cadrele juridice solide ar trebui să ofere ONG-urilor un mediu pentru a lucra cu autoritățile pentru a realiza obiectivele noastre comune. Aceasta include îmbunătățirea transparenței, construirea de relații constructive cu organismele de reglementare și promovarea unui ecosistem în care impactul nostru colectiv poate fi cu adevărat transformator.
Ambasada Marii Britanii la București a recunoscut importanța primordială a creării unui mediu în care ONG-urile să poată prospera și să aibă un rol mai puternic în elaborarea politicilor și să contribuie la progresul societății, acestea având un rol important în combaterea disparității sociale, a excluziunii sociale și problemelor societale cu care se confruntă țara noastră. La finalul primei zile de conferință, membrii ai Guvernului României – Miniștri și Secretari de Stat au fost invitați pentru a schimba impresii și a discuta despre întărirea parteneriatului cu societatea civilă.
În urma acestui eveniment, Centrul European pentru Dreptul Non-Profit (ECNL) va realiza un raport care rezumă discuțiile și recomandările propuse pentru îmbunătățirea mediului pentru societatea civilă din România.
Negoiță Bianca