Sâmbătă, 5 noiembrie, în ziua de pomenire a celor adormiți, cunoscută în tradiția românească și ca „Moșii de toamnă”, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Aceasta a fost urmată de parastasul oficiat la trecerea a doi ani de la nașterea în ceruri a vrednicului de pomenire ierarh Eftimie Luca, cel care a păstorit pe scaunul vlădicesc din această parte a Moldovei între anii 1978 – 2014.
Cler, credincioși și pelerini din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului au participat la Dumnezeiasca Liturghie oficiată sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim de un impresionant sobor de preoți veniți din cele șase protopopiate, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Cu acest prilej, în cadrul liturgic, doi tineri au primit taina hirotoniei; tânărul teolog Chiper Ionuț Alin a fost hirotonit în treapta de diacon pe seama Mănăstirii "Sfântul Antipa" - Calapodești, iar părintele diacon Moldovanu Marius Ciprian, în treapta de preot, pe seama Parohiei Chilii din Protopopiatul Roman.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit în Catedrala arhiepiscopală slujba parastasului pentru Arhiepiscopul Eftimie Luca, la împlinirea a doi ani de la trecerea sa în viața veșnică, apoi toți cei prezenți, cler și popor, purtând în mâini odoare sfinte, în sunetul clopotelor și al cântărilor funebre, s-au deplasat în procesiune până la mormântul ierarhului pomenit, situat în curtea Centrului eparhial. Aici, după rostirea rugăciunilor specifice, ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură în care a rememorat și evidențiat personalitatea ierarhului Eftimie, evocând activitatea împlinită de vrednicul său înaintaș pe scaunul vlădicesc de la Roman de-a lungul celor 36 de ani de arhierie.
În cuvântarea Sa adresată celor prezenți IPS Părinte Ioachim a spus:
„Astăzi am venit din nou lângă mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca pentru a face pomenire la doi ani de la trecerea sa în odihna cea veșnică. Anul acesta am rânduit ca pomenirea de doi ani să se facă în sâmbăta când se face pomenirea morților, în toate bisericile; dar cu toate acestea, preoții care l-au cunoscut, unii dintre ei fiind chiar hirotoniți de IPS Eftimie, au ales să vină alături de mormântul său, să participe la Sfânta Liturghie oficiată în catedrala Arhiepiscopală de la Roman și să facem pomenire îndeosebi pentru părintele duhovnicesc a lor, al nostru, pe care Dumnezeu l-a chemat la vârsta de aproape o sută de ani. Totodată, ne-am amintit și de cei care au fost în preajma Arhiepiscopului Eftimie de-a lungul vieții sale, mai ales cât a fost Întâistătător al acestei Eparhii și bineînțeles că vom veni și în anii următori. Avem convingerea că pomenindu-l, adăugăm dragostea noastră la dragostea Lui Dumnezeu pentru el. Aici, lângă mormântul său fiind, vreau să amintesc și faptul că în decursul acestor ani, adică a acestui timp de când el a fost așezat cu trupul în incinta Eparhiei Romanului și Bacăului, am observat aproape zilnic credincioși care vin cu evlavie și îi aprind o lumânare, fac o rugăciune sau așază o floare pe mormânt, aceasta însemnând că Arhiepiscopul Eftimie nu este uitat de preoții romașcani, de credincioși și nu numai. Tocmai de aceea, considerăm că pomenindu-l și mai ales făcând amintire de faptele și viața lui, credem că și noi, având de la cine și de la ce ne inspira, să sperăm că ne îmbunătățim viața, luând drept model pe episcopul acesta nepereche și în același timp să ne rugăm ca Dumnezeu să ne aibă și pe noi în preajma Sa, în paza sa și să slăvim pe numele lui Dumnezeu, celui în treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Treimea cea de o ființă și nedespărțită!”
La final, părinții slujitori de la Catedrala arhiepiscopală au împărțit credincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea fostului arhipăstor.
(Pr. Daniel Marari)