Ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala mușatină din Roman

Hramul Catedralei arhiepiscopale din Roman, închinat Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost serbat într-un mod smerit și de rugăciune profundă anul acesta în contextul manifestărilor cultural-religioase dedicate împlinirii a 11 ani de la ridicarea Episcopiei Romanului la rangul de arhiepiscopie. La evenimentul duhovnicesc au  lua parte și credincioși care au respectat normele de distanțare recomandate de autoritățile publice cu privirea la prevenirea răspândirii noului Coronavirus.

Astfel, în după amiaza zilei de 13 octombrie a.c., cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, a oficiat slujba Vecerniei unite cu Litia la catedrala de la Roman, alături de un mic sobor de preoți și diaconi.

Părintele Vicar a rostit din ”Imnul acatist închinat Sfintei Cuvioase Parascheva”, una dintre cântările profund spirituale semnate de ierarh întru slava lui Dumnezeu și cinstirea sfinților din cuprinsul țării noastre.

La sfârșit, în fața preoților și pelerinilor, P. Cuv. Părinte Pimen Costea a rostit un cuvânt de învățătură, amintind și câteva dintre evenimentele istorice legate de cinstirea Sfintei Parascheva în Moldova.

Am participat împreună la slujba Vecerniei și a Litiei. Sărbătoarea vine să întregească într-un mod aparte aura sfințeniei Ortodoxiei și îi pune pe creștini ca niște pietre scumpe în această diademă a bisericii noastre străbune. Fiecare dintre noi se așază în cununa slavei lui Dumnezeu după măsura nevoinței sale! Sfinții au locul lor. Cei vii, adică noi, încercăm să dobândim un loc pe această cunună de pietre scumpe pe care Dumnezeu a pus-o ca pe aureolă, cum spunea Blaga, de minuni a lumii. Fiecare încercăm să ne găsim un loc în această corolă de minuni a lumii, pentru că fiecare e minunat în felul său și minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui. Cuvioasa Parascheva, sfânta noastră dragă, și-a câștigat un binemeritat loc atât în Cerul lui Dumnezeu, cât și în cerul inimii fiecăruia dintre noi. Fiecare o cinstește în felul său și se apropie de darul, de milostivirea și de bucuria dăruitoare a Sfintei Parascheva, așa cum consideră el ca fiind cel mai unic mod cu putință. Toți cei care se vor ruga Sfintei cu Acatistul ei sau în Liturghie, pentru că a fost o iubitoare de Euharistie și de comuniune cu Dumnezeu, nu vor fi trecuți cu vederea. Pentru că un om care își trăiește viața întru nevoința ascetică deosebită a lipsurilor materiale și pământești de tot felul și care știe să se roage, să înfometeze prin postire, care știe ce înseamnă cum e să dormi pe pământ și să fii în nevoie, pe un astfel de om aflat în nevoie pământească și sufletească Sfânta Parascheva îl va ajuta negreșit!

La finalul cuvântului său, mulțumind tuturor celor care, cu dragoste și evlavie, au participat la slujbă, Părintele Vicar eparhial i-a îndemnat pe toți pelerinii să intre în ordine și să să închine în Catedrala din Roman, unde se află o părticică din moaștele Sfintei Parascheva, dimpreună cu ale altor sfinți cinstiți în Biserica noastră.

 Răspusurile liturghice au fost date de Corul Laudamus al Liceului Teologic "Episcop Melchisedec" din Roman.

(pr. D.I.M.)