Adunarea generală a reprezentanților Rețelei de Îngrijire pe Termen Lung (EAN) din Europa, din localitatea Nantes - Franța

În perioada 24 și 25 aprilie 2025, în localitatea Nantes din Franța, a avut loc Adunarea generală a reprezentanților țărilor europene care fac parte din Rețeaua Europeană de Îngrijire pe Termen Lung.

Evenimentul a debutat în ziua de 24 aprilie la sediul Organizației franceze VYV3 din Nantes, parte componentă a Rețelei Europene de Îngrijire pe Termen Lung, cu prezentarea activității specifice țării gazdă. Cuvintele de deschidere au aparținut Domnului Jiri Horecky, președintele organizației europene, după care a avut loc prezentarea Referatului „AI and Its Impact on Ageing”, dedicat inteligenței artificiale și rolului pe care îl are aceasta în îngrijirea de lungă durată, limitele, dar și beneficiile pe care le comportă această nouă provocare mondială și cum pot ajuta dispozitivele medicale sau dezvoltarea tehnologică sistemul de îngrijire. După acest moment, au mai fost doi conferențiari care au vorbit despre digitalizare și despre modul în care sistemul de îngrijire pe termen lung poate beneficia de această nouă componentă atât de necesară sistemului medical și social din Europa.

În ziua de 25 aprilie, reprezentanții celor 29 de state au parcurs cele 20 de puncte regăsite pe ordinea de zi a programului foarte elaborat și dens, cu toate prezentările specifice începutului de an.
Președintele organizației a prezentat raportul de activitate al ultimei întâlniri din luna septembrie a anului trecut de la Atena, apoi au fost nominalizați membrii noi care au aderat la această organizație europeană.
A urmat raportul de activitate pe anul 2024, perspectiva anului 2025 cu toate activitățile pe care asociația le propune, strategia de atragere de fonduri și de scriere de proiecte. După aceea, a fost prezentată dimensiunea digitalizării în îngrijirea pe termen lung și politicile sociale europene de către vicepreședinte; s-a dezbătut și posibilitatea de a scrie și alte proiecte în anul 2025, precum: WELL CARE, Eldi Care 2.0, Care4Skills, Care4Elders.

S-a discutat și despre Congresul Mondial WORLD LTC din 2027, care va avea loc la Boston, Statele Unite, iar după prima pauză a întâlnirii au urmat prezentarea și avizarea Raportului financiar pe anul 2024 și a Raportului auditorului financiar al federației, propunerea bugetului, taxele și toate sursele de finanțare pentru anul 2025; apoi s-a amintit de statutul asociației europene și schimbările legislative la nivelul asociației, despre resursa umană la nivelul rețelei de îngrijire și care sunt provocările actuale, după care s-a prezentat platforma Age și toate adaptările care pot fi făcute la această platformă a serviciilor sociale din Europa și care sunt așteptările pe care le au membrii.

Ultimele două puncte, punctele 19 și 20 din agenda întâlnirii, au fost referitoare la activitățile specifice fiecărei organizații și apoi a urmat invitația de a participa la Adunarea Generală din luna octombrie 2025 de la Lisabona – Portugalia.

Ultima parte a evenimentului a constat în implicarea participanților la un atelier de lucru cu titlul „Spirituality in Care”, organizat și coordonat de reprezentantul României, pr. Ilarion Mâță, consilier social al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Specializarea Asistență Socială, care a făcut referire la rolul spiritualității în îngrijirea de lungă durată.

În cadrul atelierului, pr. Ilarion Mâță a expus statistic care este situația din România din punct de vedere social și legislativ, apoi a vorbit despre implicarea deosebită în acest sector de activitate al Bisericii Ortodoxe Române, afirmând faptul că Patriarhia Română este cel mai important actor social din România, cu foarte multe instituții sociale și medicale înființate în ultimii 20 de ani. În mod particular, a dezvoltat câteva informații legate de Ansamblul de servicii medico-sociale dedicate vârstnicilor și persoanelor cu deficiențe din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române și a Federației Furnizorilor de Îngrijire pe Termen Lung din România, în numele cărora a fost prezent la această întâlnire europeană. Instituția de la Hârja funcționează din anul 2006, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și are în componența sa mai multe servicii dedicate vârstnicilor, copiilor, tinerilor și persoanelor cu dizabilități.

Părintele profesor a prezentat și activitățile de economie socială, de terapie ocupațională și de ergoterapie, cât și cele intergeneraționale, ceea ce face din instituția de la Hârja un model de activitate pentru organizațiile europene. La finalul expunerii, a realizat un atelier practic cu reprezentanții țărilor europene, în cadrul căruia participanții au completat, într-un instrument inovativ, nivelul de interes și implicare a specialiștilor în domeniul social și medical, în măsurarea gradului de interes pentru spiritualitate al beneficiarilor, înainte de instituționalizare, în momentul admiterii în centrul rezidențial, după trei luni și apoi după șase luni, având mai mulți indicatori la nivel individual, interrelațional și comunitar. Acest atelier a constituit o noutate deoarece se regăsesc foarte multe activități de ordin spiritual care pot să inspire centrele rezidențiale medico-sociale din Europa, modelul fiind apreciat și demn de urmat și de implementat în cele peste 13.000 de instituții, reprezentate de cei 50 de participanți prezenți la eveniment din toată Europa, care vor disemina în țările lor aceste informații utile în legătură cu necesitatea terapiei spirituale în viața vârstnicilor și persoanelor cu deficiențe și cu boli paliative instituționalizați sau îngrijiți la domiciliu.

Negru Gheorghe