„Săptămâna verde“, un program inclus pentru prima dată în calendarul educaţional în anul şcolar 2023, a debutat și în cadrul Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare” Hârja.
În cadrul parteneriatului cu unitățile de învățământ din zonele limitrofe, parteneriat având drept scop integrarea socială a copiilor și tinerilor beneficiari ai Centrului de Recuperare Neuromotorie pentru Copii și Tineri ”Sf. Parascheva” și Centrul de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul”, dar și diversificarea activităților de petrecere a timpului liber și a schimbului de experiență, elevii clasei a V -a A de la Școala Gimnazială ”Ghiță Mocanu” din Onești, coordonați chiar de doamna director a acestei instituții de învățământ, Otilia Bârgăoanu, au vizitat în data 25 aprilie 2023 centrele de zi ale Asociației.
Pentru că ”Săptămâna Verde” are drept tematică importanța menținerii condițiilor de dezvoltare armonioasă a naturii, mediul și problemele ecologice cu care se confruntă omenirea, tematica abordată în cadrul activității din această zi a fost Diversitatea. Diversitatea în natură, dar și diversitatea neurologică a omenirii.
Elevii clasei a V-a au făcut cunoștință cu beneficiari ai Centrului de Recuperarea Neurologică, au înțeles importanța terapiilor complementare acordate în cadrul centrului copiilor și tinerilor cu dizabilități, au vizitat cabinetele de terapie și integrare senzorială și au dezbătut cu beneficiarii Centrului de Zi importanța unei mentalități de creștere (growth mindset), a voinței și curajului de a ne autodepăși zilnic, autocunoaștere ce ne provoacă să ne ridicăm deasupra negativității și limitării.
Cu interes și prin interacțiuni și joacă, au înțeles cât este de importantă perseverența în fața eșecului, determinarea în fața dificultăților și concentrarea asupra a ceea ce este posibil pentru fiecare dintre noi să realizăm.
Cum natura ne-a dăruit un moment de senin după o porție de pizza, vizitatorii, împreună cu beneficiarii Centrelor de Zi au avut și câteva minute de joacă afară, în relaxantul cadru natural al Hârjei.
(Bianca Negoiță - terapeut ocupațional voluntar al asociației de la Hârja)