Luni, 24 ianuarie 2022, în ziua când poporul român sărbătorește înfăptuirea Unirii de la 1859, sediul Protoieriei Bacău a găzduit o activitate menită să aducă aminte despre acest fapt istoric, simbol al unității neamului nostru. La invitația seniorilor Parohiei Lazaret, cel care a prezentat în linii mari Unirea a fost domnul Anton Coșa, istoric și muzeolog al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău. Alături de aceștia au mai participat membri ai centrelor de socializare de la parohiile „Intrarea Domnului în Ierusalim” din Bacău și „Sfântul Ioan Botezătorul” din Racova, însoțiți de către preoții lor, alături de care derulează săptămânal activități în centrele inaugurate în sânul comunităților lor.
tâlnirea a debutat cu un cuvânt adresat participanților de către părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche în care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și a prezentat pe domnul cercetător Anton Coșa.
În continuare, domnul Anton a purtat auditoriul în anul 1859, relatând contextul social, economic și politic în care a avut loc Unirea Principatelor Române. În cuvântul său, acesta a făcut referire la personalitățile marcante ale vremii precum Mihail Kogălniceanu sau Vasile Alecsandri, menționând cum cel din urmă a susținut ajungerea la domnie a lui Alexandru Ioan Cuza.
„Iată astăzi ne aflăm într-un spațiu al Bisericii Ortodoxe Române, Protoieria Bacău, și ne aducem aminte de această Unire. Trebuie să reflectăm la anul acestui act și e de datoria noastră să aducem un omagiu în această zi istorică și să arătam că nu i-am uitat pe făuritorii și promotorii acestui ideal. Trebuie să arătăm prin această întâlnire că mai sunt oameni care se gândesc la cei care au fost atunci.” - a menționat domnul Anton Coșa.
Pentru a întregi tabloul vremii, părintele protoiereu a continuat cu prezentarea contextului religios al vremii subliniind importanța și rolul semnificativ pe care l-a avut Biserica în săvârșirea acestui act, prin faptul că mitropoliții vremii au convocat divanul ad-hoc, iar locul unde s-a semnat actul Unirii fiind chiar strada care urcă spre Centrul Patriarhal de astăzi, cunoscut la acea vreme ca dealul Mitropoliei. După aceste mențiuni a urmat o serie de întrebări și răspunsuri cu și despre Unire, iar înainte de plecarea domnului Anton, cei prezenți au intonat imnul Unirii și au avut parte de o pauză de ceai.
În continuare, a urmat o activitate specifică adunărilor din cadrul centrelor de socializare pentru vârstnici și anume tâlcuirea pericopei evanghelice duminicale. Preoții prezenți au avut cu acest prilej timpul necesar pentru a explica mai multe valențe ale învățăturilor care decurg din textul biblic citit la Sfânta Liturghie. Credincioșii prezenți au putut asculta despre cum orbirea nu se referă numai la neputința ochilor de a vedea, ci și la neputința sufletului de a observa nevoia celui de lângă noi. Totodată, părintele protoiereu a explicat și faptul că dobândirea mântuirii presupune mai întâi o curățire a patimilor și un urcuș duhovnicesc al omului, care este posibil numai prin credința sinceră și curată precum a orbului vindecat, asemenea urcușului pe care îl presupune parcurgerea drumului din Ierihon la Ierusalim.
Întâlnirea s-a terminat prin rostirea unei rugăciuni către Maica Domnului, iar după aceasta toți cei prezenți s-au putut alătura agapei creștine la care sunt obișnuiți să participe la finalul activităților, gustând fiecare din cele pregătite și aduse chiar de ei.