33 de Ani de la Ruperea Barajului Lacului Belci

      Astăzi, 29 iulie 2024, se împlinesc 33 de ani de la tragicul eveniment al ruperii Barajului Lacului Belci, un moment care a marcat profund comunitatea din Onești și nu numai. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Cartierul Slobozia, Municipiul Onești, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în memoria celor 31 de victime care și-au pierdut viața în urma inundației din 29 iulie 1991.

     Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți sub protia părintelui Ciprian Purice și sub oblăduirea părintelui paroh Clement Popa. De 33 de ani, părintele paroh Clement Popa  dedică această zi comemorării celor care au trecut la cele veșnice în urma catastrofei. 

    În cuvântul de învățătură, părintele Gheorghe Aramă a subliniat importanța vieții, a modului în care trebuie să trăim viața și cum ne pregătim pentru trecerea în veșnicie, recitând o poezie reprezentativă pentru acest moment de reamintire a celor adormiți:

,,E-așa de trist să cugeți că-ntr-o zi,

poate chiar mâine, pomii de pe-alee

acolo unde-i vezi or să mai stee

voioși, în vreme ce vom putrezi.

 

Atâta soare, Doamne,-atâta soare

o să mai fie-n lume după noi;

cortegii de-anotimpuri și de ploi,

cu păr din care șiruie răcoare..."

(Magda Ianos, Murim... ca mâine)

 

     De asemenea, a fost subliniat pentru cei mai tineri ce a însemnat această noapte tragică pentru bunicii și părinții lor, întrucât în noaptea de 28 spre 29 iulie 1991, ploile torențiale au căzut în Carpații Orientali, Subcarpații Moldovei și cei de Curbură, provocând o undă de viitură pe râul Tazlău din județul Bacău, cu o înălțime de circa 7 metri, care a rupt barajul lacului Belci. Această tragedie a dus la pierderea a 31 de vieți și distrugerea a aproximativ 250 de case.

      La sfârșitul Liturghiei, părintele Ciprian Purice a transmis cuvântul de mulțumire al preacucernicului părinte protoiereu, Nicolae Zaharia, părintelui paroh Clement Popa și credincioșilor din această parohie pentru jertfa lor continuă în comemorarea celor care au trecut la cele veșnice. 

      De asemenea, părintele paroh, Clement Popa a adresat mulțumiri preoților prezenți și credincioșilor care s-au rugat împreună în această zi de aducere aminte.

       Acest moment de reculegere și rugăciune ne amintește de fragilitatea vieții și de importanța solidarității comunitare în fața tragediilor. Evenimentele din 1991 rămân o parte dureroasă a istoriei locale, dar și un testament al rezilienței și unității comunității din Onești

Pr. Bogdan Mocanu