Ziua universală a Iei a găsit, și anul acesta, credincioșii și preoții parohiilor Cotumba și Camenca, pregătiți de a repeta și reactualiza pelerinajul în ie de la Biserica „Sfânta Parascheva” din Cotumba până la Mănăstirea Cotumba unde, la ceas de seară, a fost săvârșită Vecernia și pusă în valoare importanța satului românesc în păstrarea și promovarea tradiției culturale și spirituale a neamului nostru.
Acest evenimet de sărbătoare a adus la împreună lucrare Parohia Cotumba cu Parohia Camenca și Mănăstirea Cotumba, sub îndrumarea preoților Vasile Avasilcăi și Adrian Țuglea. Sub îndrumarea maicii starețe stavrofora Mihaela, obștea a primit cu multă bucurie duhovnicească pelerinii sosiți la Mănăstirea Cotumba. Fiecare a venit plin de bucurie și cu sufletul deschis la această manifestare de mărturisire a credinței. A fost adus în fața credincioșilor cuvântul rostit de marele poet și gânditor Lucian Blaga în anul 1936 la intrarea sa în Academia Românăcu privire la importanța satului românesci: „Vă rog să-mi acordați dreptul de a face astăzi, aici, elogiul unei alte nemuritoare prezențe care n-a ocupat nici un scaun în această nobilă incintă. Prezența nemuritoare la care mă refer nu e legată de nici un nume, nu râvnește la nici o laudă, și e răspândită în spațiul din preajma noastră, cât ține întinderea împărătească a țării. Vreau să vorbesc despre singura prezență încă vie, deși nemuritoare, nemuritoare deși așa de terestră, despre unanimul nostru înaintaș fără nume, despre SATUL ROMÂNESC”. Iar în poezia sa „Sufletul satului” găsim frumoasele versuri: Copilo, puneți mâinile pe genunchii mici/Eu cred că veșnicia s-a născut la sat./Aici orice gând e mai încet, și inima-ți vâcnește mai rar/Ca și cum nu ți-ar bate în piept ci adânc în pământ undeva” .Octavian Goga, prin cuvintele sale, subliniază și el: „Eu cred că mai întâi a fost satul și apoi după aceea au venit dealurile din jur, ca să păzească frumusețea asta”.
Sub pronia lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, atât organizatorii, cât și participanții nădăjduiesc să mențină mereu această frumoasă zi de sărbătoare, instituindu-o ca o tradiție pentru cei ce vor urma.