Ziua Universală a Iei celebrată pe Valea Oituzului - ”Valea reconcilierii”

La inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în contextual anului omagial dedicat de către Patriarhia Română misiunii în parohie azi și a Zilei Universale a Iei sărbătorită în fiecare an pe 24 iunie, anul acesta Valea Oituzului a fost îmbodobită de numeroși tineri și vârstnici îmbrăcați în straie populare.

Parohiile Poiana Sărată, Hârja și Grozești – Oituz, au realizat împreună de Ziua Universală a Iei un program cultural – etnografic la Muzeul de istorie de la Poiana Sărată.

După cuvântul de binecuvântare și de apreciere pentru această zi, a Înaltpresfințitului Părinte Ioachim, căruia i-a dat citire pr. Ilarion Mâță, delegat din partea Centrului eparhial, au urmat câteva moment de rememorare a istoriei acestei zile și a semnificației ei prin expunerea Pr. Sinel Lăzărel, gazda acestui eveniment, după care participanții au avut prilejul să viziteze expoziţia de costume populare specifice celor trei parohii: Poiana Sărată, Hârja și Grozești – Oituz. Explicarea sensului şi relevanţei unui costum popular, care era importanţa lui în vechime și  de ce purtăm un costum popular, au fost  evidențiate de Prof. Tuțuianu Gheorghe care a și ghidat auditoriu prin muzeul localității.

Prof.  etnolog Dorinel Ichim a susținut prelegerea ”Costumul popular şi ethosul românesc” , după care a fost difuzat un documentar despre istoria satului  Poiana Sărata. Pr. Bitir Ioan a expus specificităţile costumului popular din cele trei localități, precum unele asemănări şi deosebiri între cele trei tradiţii locale.

A urmat un dialog între generaţii în care s-au abordat următoarele teme de discuții: românismul şi portul popular în diaspora, rolul costumului popular în păstrarea identităţii naţionale și nevoia creării de costume populare  și de a le purta cu demnitate la momentele importante din viața noastră, a românilor. Programul a fost încheiat printr-un program de dansuri populare specifice zonei, oferit de copiii ansamblului ”Mocănașul”, coordonat de educ. Mariana Petrescu.

”La acest eveniment toți ne-am simțit români, chiar dacă, de fapt chiar eram. Un sentiment  aparte ne-a cumprins pe noi toți participanții când ne-am înconjurat de o mulțime de oameni înveșmântați tradițional. Pe lângă faptul că erau zeci de oameni, tineri și vârstnici în costume populare, specifice zonei în care locuiesc, vechi și mai bine de 100 de ani, atmosfera a fost una de sărbătoare, niciun om nu era crispat sau împovărat cu grijile vieții cotidiene. Am rememorat istoria și tradiția neamului acolo unde, ia și costumul popular aveau locuri de cinste, iar românismul era identificat cu Ortodoxia și cu portul popular de cele mai multe ori”, a menționat coorganizatorul evenimentului, pr. Ilarion Mâță, președinte al Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare" – Hârja.