Ziua Naţională a României, cinstită în parohia băcăuană „Intrarea Domnului în Ierusalim”

Miercuri, Întâi Decembrie 2021, în biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” începând cu ora 08.00, s-a săvârşit Acatistul Sfântului Apostol Andrei, urmat de slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire naţională a românilor în anul 1918. Ca o încununare a celor două centre din cadrul parohiei, „Centrul de Catehizare pentru Copii OSANA” şi „Centrul de socializare pentru vârstnici OSANA”, coordonate de către părintele Ionuț Epure, slujitor al parohiei, a avut loc o activitate de tip „punte între generaţii”, sub proiectul Protoieriei Bacău, binecuvântat de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim și intitulat „Hristos – lauda bătrâneţilor mele”.

Activitatea de Întâi Decembrie a avut titlul „La Mulţi Ani, Românie!”. Un număr de peste 100 de persoane, de la copii de 2 ani până la vârstnici de aproape 90 de ani, au petrecut timp de 5 ore, în cadrul bisericii. Programul activităţii a fost participarea la slujba Acatistului, Te Deum şi la slujba de mulţumire, prezentarea costumului traditional românesc, intonarea de cântece patriotice, o agapă creştină, alocuţiuni despre sărbătoarea României, şi un atelier de confecţionat opinci, fabricarea buhaiului şi stelei şi caprei pentru tradiţiile de iarnă.

Odată cu încheierea serviciului religios, invitatul de onoare al întâlnirii a fost domnul Rodion Stoian, meşter popular, intitulat şi Omul cu icoanele care a adus zâmbetul pe chipurile oamenilor. Domnia sa a oferit câte un pileus cu galon model bisericesc preoţilor slujitori, explicând că aceste căciuli dacice erau purtate de conducătorii vremii. A prezentat costumul popular pe care îl deţinea, pornind de la cunoscutele opinci, ciorapii de lână, iţarii şi cămeşa, chimirul, traista şi sărica sau duhoarca din blană natural de miel. Vorbind despre tradiţiile poporului nostru şi obiceiurile străbune, a făcut legătura între viaţa românilor şi credinţa poporului român.

Doamna profesoară Ichim Florica a prezentat modelul cusăturilor de pe ia românească în funcţie de zonă istorică, dar şi simbolistica fiecărui model în parte. Doamna Teodorescu Viorica ne-a prezentat un costum autentic românesc din zona Pânceşti-Sascut, mai vechi de 100 de ani, moştenire de familie, format din ie (cămeşoi), fustă peşteman, care la terminaţie are ţesut tricolorul şi bete.

În continuare au fost intonate cântece patriotice de către toţi beneficiarii centrelor şi a urmat agapa creştinească cu dulciuri de post tradiţionale. După o pauză de 20 de minute, a urmat mult aşteptatul atelier de confecţionat opinci. Copiii, aşezându-se în formă de cerc, au primit instrucţiunile necesare confecţionării încălţămintei tradiţionale, explicându-li-se că le stă la îndemâna tuturor acest meşteşug. După explicarea calculelor simpliste de aproximare a măsurii piciorului, li s-a spus cum din haine de piele mai vechi sau alte bucăţi de piele de animal, pot să încerce această îndeletnicire, ducând astfel tradiţia mai departe.

Momentul mult aşteptat de toţi a fost realizarea şi testarea buhaiului folosit în tradiţia românească la urături, dar şi a zurgălăilor pentru colindat. Astfel au trecut pe nerăsuflate cele 5 ore alocate întâlnirii „punte între generaţii”. Următoarea întâlnire va fi în acelaşi format, unitate între centre, sâmbătă, la ora 15.00, înaintea Vecerniei, când vor fi realizate ciuboţelele pentru Sfântul Nicolae. Sunt pregătire şabloane ale cizmuliţelor roşii, iar câte un adult şi un copil vor coase şi apoi vor orna ciuboţica spre a fi umplută cu dulciurile pregătite.

(Pr. I.E)