Rezidenții Complexului social – medical pentru persoane vârstnice din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, au celebrat miercuri, 19 februarie personalitatea lui Constantin Brâncuși, „sculptorul luminii”, cel mai renumit sculptor român și unul dintre cei mai cunoscuți artiști care au marcat Istoria artei europene a secolului al XX-lea.
Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul Atelierului de sculptură al asociație de la Hârja.
La începutul manifestărilor prilejuite de Ziua Națională Brâncuși, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în cadrul căreia a fost pomenit sculptorul nostru național, apoi a fost oficiată slujba Parastasului după care în sala de socializare a centrului social – medical a fost prezentat un proiect power point în care a fost reliefată însemnătatea marelui sculptor pentru țara noastră, au fost prezentate informații despre operele sale cele mai reprezentative, iar în finalul prelegerii a fost redat un documentar despre acestea.
În finalul activităților prilejuite de acestă zi a fost adusă spre vizionare o sculptură în miniatură a coloanei infinitului făcută de coordonatorul atelierului de sculptură din cadrul asociației, Tverdohleb Ghenadie, tânăr talentat de 30 de ani din Basarabia, fără școală de artă, voluntar al asociației de la Hârja care coordonează atelierul de sculptură din anul 2017 si care, cu o singură mână, a reușit să realizeze până acum peste 200 de obiecte sculptate, având și o expoziție în anul 2018 la Muzeul de istorie din Municipiul Bacău.
----
În fiecare an, la 19 februarie, se sărbătoreşte Ziua Brâncuşi, amintind de data naşterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876, la Hobița, județul Gorj.
Între anii 1894-1898, Constantin Brâncuși a fost cântăreţ la Biserica Madona Dudu, dar a urmat și cursurile școlii de Arte și Meserii din Craiova unde s-a format ca sculptor urmând ca mai apoi în anul 1904 să înceapă călătoria pe jos până la Paris, unde va deveni cunoscut în întreaga lume datorită sculpturilor sale.
Anul 1915 a marcat o premieră în cariera lui Brâncuşi, primele lucrări în lemn: "Cariatide", "Fiul risipitor". În 1916, a realizat prima "Coloană a Sărutului", folosită apoi ca motiv sculptural pe stâlpii "Porţii Sărutului. În 1931, a fost decorat, la propunerea lui Nicolae Iorga, cu Ordinul "Meritul cultural pentru artă plastică"
Prin creațiile sale Brâncuşi a exprimat viziunea ţăranului român asupra lumii înconjurătoare, iar sursa principală de inspirație o reprezintă arta populară românească, el reuşind să îmbine simplitatea acesteia cu rafinamentul avangardei pariziene.
Constantin Brâncuşi a trecut la cele veșnice la data de 16 martie 1957, dormindu-și somnul de veci în cimitirul Montparnasse din Paris. (Pr. Petru Toma - Coordonator activități asociație)